Russische oppositie tracht fraude bij verkiezingen aan te tonen

In een ongewoon blijk van saamhorigheid hebben drie Russische oppositiepartijen besloten begin volgende maand een ‘volkstribunaal’ te houden waarin de fraude van de in december gehouden Doemaverkiezingen aan de kaak wordt gesteld. Maksim Reznik, een van de organisatoren, zit echter al een paar dagen in de gevangenis wegens een obscuur incident in St. Petersburg. Hij begon gisteren een hongerstaking tegen zijn ‘politieke gevangenschap’.

Het volkstribunaal is volgens de Russische krant Kommersant, die er gisteren als eerste (en bijna enige) over berichtte, een initiatief van Golos, een organisatie die kiezersbelangen behartigt. Opvallend is echter de medewerking van drie oppositiepartijen die elkaar meestal de tent uitvechten. Het betreft de Communistische Partij (KPRF) van Gennadi Zjoeganov en twee kleine liberale partijen – SPS en Jabloko – die beide niet langer in de Doema vertegenwoordigd zijn.

Een woordvoerder van de communisten zei tegen Kommersant dat de conferentie de vorm krijgt van ‘publieke getuigenissen’ van burgers over onregelmatigheden tijdens die verkiezingen. Het doel is volgens hem om al het beschikbare materiaal over gevallen van fraude en andere onregelmatigheden – zoals de ongelijke toegang tot de media – te verzamelen. Daarmee zouden de partijen in de zomer een zaak aanhangig willen maken bij het Russische hooggerechtshof. Met als verzoek de uitslag ongeldig te verklaren.

De Doemaverkiezingen van december waren de eerste nationale verkiezingen die werden gehouden onder de nieuwe regels die president Poetin heeft ingevoerd. Individuele kandidaten konden niet langer worden gekozen, alleen partijen die aan een oerwoud van eisen voldeden. De kiesdrempel werd verhoogd naar 7 procent en de stembusgang werd in de staatspropaganda gepresenteerd als een referendum over Poetin.

De verkiezingen kwamen onder vuur van internationale waarnemers en van het Russische Golos, dat honderden klachten van fraude en ongeoorloofde druk op kiezers registreerde. De uitslag leverde Poetins Verenigd Rusland meer dan tweederde van de stemmen op. Hiermee kan het de komende jaren, als het schikt, eigenhandig de grondwet aanpassen.

Of het ‘volkstribunaal’ ook werkelijk zal worden gehouden, op 6 april in St. Petersburg, moet worden afgewacht. De afgelopen maanden zijn oppositiebijeenkomsten – hoe klein ook – vaak verstoord of tegengehouden. Een van de redenen waarom oud-schaker Gari Kasparov afzag van een gooi naar het presidentschap was omdat zijn Burgerfront nog geen zaaltje kon huren om hem te nomineren.

Een ander slecht voorteken is dat een van de organisatoren, Maksim Reznik, vastzit in ‘voorlopige hechtenis’. Hij kan zonder verdere juridische stappen twee maanden worden vastgehouden. Reznik, die ook betrokken was bij de organisatie van de ‘Marsen van Andersdenkenden’ die in St.Petersburg zijn gehouden, wordt beschuldigd van ‘verzet tegen gezagsdragers’, een vergrijp waarvoor hij vijf jaar celstraf kan krijgen.

Reznik ontkent de aanklacht en ziet een politieke motivatie achter zijn aanhouding, die gebeurde op zondag – een dag voor de Mars van Andersdenkenden in St. Petersburg. Vanaf vandaag is de plaatselijke afdeling van Jabloko een ‘eenzame protestactie’ begonnen, waarbij er voortdurend een activist posteert voor het parket van St. Petersburg met een oproep tot zijn vrijlating.

De aanleiding voor Rezniks aanhouding is een obscuur straatgevecht. Twee onbekende mannen vielen zondagnacht een vriend van hem, Sergej Indenok, aan op straat. Reznik probeerde tussenbeide te komen. Al snel arriveerde ook de politie, die besloot zijn vriend – die verzet bood – te arresteren. Daarop sloeg de politie op hem in en toen Reznik weer er tussen wilde springen kreeg hij ook klappen. Indenok hield er een gebroken rib en een longkwetsuur aan over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden