Russische motorclub op weg naar Berlijn

Zeker vijftien leden van de Russische motorclub Nachtwolven zijn vandaag vertrokken uit Moskou richting Berlijn. De bikers willen in de voetsporen van het Rode Leger treden, dat de opmars van nazi-Duitsland stopte en zich een weg naar de Duitse hoofdstad vocht.

Redactie
Leden van de Russische motorclub de Nachtwolven staan klaar om te beginnen aan hun tocht richting Berlijn. Beeld anp
Leden van de Russische motorclub de Nachtwolven staan klaar om te beginnen aan hun tocht richting Berlijn.Beeld anp

De tocht van de nationalistische bende is omstreden. Polen wil de motorclub niet toelaten en ziet de tocht als een provocatie. Tsjechië heeft ook geprotesteerd tegen de komst van de bikers. De motorrijders doen waarschijnlijk Wit-Rusland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije aan. Daarover berichtten Russische media.

Duitsland wil niet dat de mannen Berlijn inrijden vanwege veiligheidsredenen, hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken de mannen wel visa heeft verleend. Het bureau van bondskanselier Angela Merkel drong aan op annulering, maar daar is het volgens het Duitse blad Bild nog niet van gekomen.

De bikers willen op 9 mei aankomen in Berlijn, de dag waarop nazi-Duitsland zich in 1945 overgaf. Ze willen daar het Sovjet-monument in Treptower Park bezoeken. De plaatselijke autoriteiten zitten daar in ieder geval niet op te wachten.

Verbod
Van het verbod om Polen binnen te gaan trekken ze zich weinig aan. Leider Aleksandr 'Chirurg' Zaldostanov liet weten dat 30.000 Poolse bikers hebben beloofd de club te helpen.

Critici zien de tocht als provocatie en als 'waarschuwing' voor de Europese landen voor Russische agressie. De Nachtwolven worden ervan verdacht te hebben geholpen bij de Russische annexatie van de Krim en het conflict in Oost-Oekraïne. De club heeft nauwe banden met president Vladimir Poetin.

Anti-Maidan beweging
De Nachtwolven maken deel uit van de anti-Maidan beweging in Rusland, naar de Maidan-protesten die vorig jaar in Oekraïne het startschot vormden voor de val van de regering in Kiev. Zaldostanov heeft meerdere onderscheidingen ontvangen van het Kremlin voor zijn patriottistische acties. Eerder dit jaar beloofde de leider van de Nachtwolven Rusland desnoods met geweld te beschermen tegen pro-democratische betogers die het land 'bedreigen'.

De Nachtwolven zijn in eigen land volledig geaccepteerd, maar roepen in Oost-Europese landen veel weerstand op. De club staat in Amerika op een zwarte lijst, nadat de leden vorig jaar met veel vertoon Sebastopol waren binnengereden na de annexatie van de Krim.

'Na de annexatie van de Krim, veranderde het leven in Rusland', zei Zaldostanov eerder dit jaar in een interview met The Telegraph. 'Voor het eerst toonden we weerstand tegen het wereldwijde satanisme, de toenemende wreedheid van West-Europa, de zucht naar consumentisme die alle spiritualiteit ontkent, de vernietiging van traditionele waarden, al dat homoseksuele geklets, deze Amerikaanse democratie.'

Russische motorclub de Nachtwolven. Beeld anp
Russische motorclub de Nachtwolven.Beeld anp
Russische president Vladimir Poetin, toen nog premier, met Nachtwolven-leider Alexander Zaldostanov in 2010. Beeld anp
Russische president Vladimir Poetin, toen nog premier, met Nachtwolven-leider Alexander Zaldostanov in 2010.Beeld anp
Leden van de Russische motorclub de Nachtwolven. Beeld epa
Leden van de Russische motorclub de Nachtwolven.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden