Russische mijnenruimers aangekomen in Syrië

Een team van de Russische krijgsmacht is aangekomen in Syrië met het doel om landmijnen in Palmyra te ruimen. Dat melden Russische persbureaus op basis van het ministerie van Defensie. De Russen eisen een hoofdrol in de wederopbouw van de archeologische stad.

Syrische soldaten vieren hun overwinning in het historische hart van Palmyra.Beeld epa

Het Syrische leger heroverde Palmyra vorige week op terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die de stad sinds mei vorig jaar in handen had. Rusland voerde ter ondersteuning luchtaanvallen uit en zette troepen op de grond in.

Het eerste team mijnenruimers landde vandaag op een Russische luchtmachtbasis in Syrië. Het is nog niet duidelijk wanneer de Russen naar Palmyra gaan om hun missie te volbrengen. De ontruimingsactie zal waarschijnlijk maanden in beslag nemen.

Zondagmorgen belde president Poetin met de directeur van werelderfgoedorganisatie Unesco: bij de wederopbouw van Palmyra hoopt hij op 'nauwe samenwerking' met experts van het Hermitage-museum in Sint Petersburg. In een reactie zegt de Unesco waarde te hechten aan 'het belang van nationaal erfgoed voor veerkracht, nationale eenheid en vrede.'

De Syrische president Bashar al-Assad riep de Verenigde Naties woensdag op zijn beurt op om te helpen met het restaureren van de verwoeste tempels in Palmyra. In zijn bericht aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN gaf hij aan dat dit 'misschien wel het beste moment is om samen de oorlog tegen terrorisme te beginnen.'

Twijfels over wederopbouw

Palmyra, met de bijnaam 'bruid van de woestijn', staat op de UNESCO-lijst. In de zomer van 2015 verspreidde IS propagandafilms waarop is te zien hoe de beroemde tempels van Baalshamin (2de eeuw voor christus), Baal (32 na Christus) en de triomfboog van Septimius Severus (3de eeuw na Christus) worden opgeblazen.

Hoewel in de internationale gemeenschap op zichzelf grote steun is voor het restaureren en zelfs herbouwen van deze monumenten, die behoren tot de meest waardevolle Romeinse bouwwerken in het Midden-Oosten, weerklinkt ook twijfel over de politieke agenda van dit project, zelfs binnen Unesco.

'Wij gaan niet iets herstellen dat tot stof is vergaan', zei Annie Sartre-Fauriat, de Unesco-expert op het gebied van Syrië, afgelopen weekend tegen het Franse persbureau AFP, erop wijzend dat de tempel van Baal door IS bijna met de grond gelijk is gemaakt. Bovendien wijst ze erop dat in Syrië nog onverminderd een oorlog aan de gang is. 'Ik denk dat er andere prioriteiten zijn voordat we ruïnes gaan herstellen.'

Moeten verwoeste tempels worden herbouwd?

Nee, zegt René Teijgeler, bestuurslid bij de internationale erfgoedorganisatie Heritage for Peace. Ja, zegt Olivier Nieuwenhuijse van de universiteit Leiden. Lees hier hun argumenten. (+)

Syrische soldaten in het historische centrum van Palmyra.Beeld epa

'Einde van Palmyra'

Abu Abbas, een inwoner uit Palmyra die tegenwoordig als media-activist werkzaam is in het Turkse grensgebied, ziet de situatie somber in. 'De meeste inwoners zijn voor de invasie van het regeringsleger de stad uit gevlucht. Er zijn naar schatting nog maar 300 inwoners achtergebleven. De meeste huizen staan leeg en worden geplunderd door regeringssoldaten. Vrienden spreken over het einde van Palmyra.'

Ook in de nieuwe stad van Palmyra is de verwoesting groot.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden