Russische maffiabaas Kalasjov opgepakt voor afpersing

De Russische politie heeft Zachari Kalasjov, die wordt gezien als de belangrijkste maffiabaas van Rusland, opgepakt op beschuldiging van afpersing. Medewerkers van Kalasjov, die in criminele kringen bekend staat als Sjakro Molodoj (de jonge Sjakro), zouden hebben geprobeerd de eigenaresse van een Moskous restaurant af te persen. De poging liep uit op een schietpartij waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Bert Lanting
Zachari Kalasjov Beeld .
Zachari KalasjovBeeld .

Sjakro, die dinsdag werd gearresteerd in zijn villa aan de chique Roebljovskoje Sjossee, is volgens Russische media de hoogste 'vor v zakone' ('dief volgens de wet') oftewel maffiabaas in Rusland. Hij begon zijn criminele loopbaan in Georgië en bouwde in de jaren negentig in Rusland een fortuin op in de casinowereld. Ook zou hij belangen hebben gehad in de oliesector. Eind jaren negentig werd zijn vermogen geschat op 200 miljoen dollar.

Na verscheidene mislukte aanslagen op zijn leven week Sjakro uit naar Spanje, maar daar kreeg hij last met de politie. In 2006 werd hij opgepakt en veroordeeld tot 7 jaar cel wegens het witwassen van crimineel geld en het vormen van een misdadige organisatie. Toen hij na afloop van zijn gevangenisstraf naar Rusland terugkeerde, stond daar een gepantserde Mercedes en de villa in Barvicha klaar, een buitenwijk van Moskou waar de elite woont.

Na aankomst werd hij kennelijk bij wijze van waarschuwing aan de tand gevoeld door de politie, maar hij mocht uiteindelijk gaan. In Georgië was hij bij verstek tot 18 jaar cel veroordeeld wegens moord, maar in Rusland liep er geen zaak tegen hem. Al kort na zijn terugkeer stond hij aan de top van de Moskouse onderwereld als opvolger van de in 2013 omgekomen Aslan Oesojan alias Grootvader Hassan.

Politiek besluit

Dat de autoriteiten nu hebben besloten de machtige maffiabaas aan te pakken is volgens de Russische pers een politiek besluit: tot nog toe werd hij met rust gelaten, hoewel de schietpartij waarvoor hij nu is opgepakt zich al een half jaar geleden afspeelde. Leden van de bende van Sjakro dienden zich toen aan bij het restaurant Elements om geld te eisen van de eigenaresse. 'Sjakro heeft ons gestuurd om de koe te melken', zou een van hen hebben gezegd.

De eigenaresse van het restaurant zou nog een groot bedrag schuldig zijn aan een befaamde ontwerpster die het interieur van het nieuwe restaurant voor haar rekening had genomen. Toen de eigenaresse op haar beurt een voormalige politieagent en diens medewerkers te hulp riep, liep het uit op een schietpartij waarbij twee doden vielen.

In de Russische pers wordt gespeculeerd dat er mogelijk een machtsstrijd binnen de Moskouse onderwereld zal uitbreken, als duidelijk wordt dat de maffiabaas voor langere tijd van het toneel zal verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden