Russische luchtmacht bombardeert centrum Grozny

MOSKOU Russische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny bestookt. Vier huizen werden totaal verwoest. Er zouden een dode en drie gewonden zijn gevallen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

Bij het bombardement werd een brug over de rivier de Soendzja, op een halve kilometer van het paleis van president Doedajev, verwoest. Door de ontploffingen sprongen de ramen van het gebouw, waarin vrijwel alle ministeries gehuisvest zijn.

Het was voor het eerst dat de Russische luchtmacht het centrum van Grozny bombardeerde. Gisternacht bestookten gevechtsvliegtuigen de televisietoren en een verdeelpunt van het elektriciteitsbedrijf. Maar de bommen richtten weinig schade aan; de Tsjetsjeense televisie bleef in de lucht.

Even ten noorden van de hoofdstad werd gisteren opnieuw zwaar gevochten tussen de Russische troepen en aanhangers van Doedajev. Russische troepen slaagden erin enkele kilometers naar Grozny op te rukken vanaf de plaats Petropavlovskaja. Volgens de Tsjetsjeense autoriteiten staan de Russen nu op tien kilometer van de hoofdstad.

Moskou hadDoedajev tot afgelopen weekeinde de tijd gegeven zijn leger te ontwapenen en zich weer aan het centraal gezag te onderwerpen. Doedajev liet gisteren opnieuw weten tot praten bereid te zijn. Maar tot nog toe heeft Moskou zijn voorstellen afgewezen, omdat de Tsjetsjeense president niet bereid is te praten over het opgeven van de onafhankelijkheid. Tsjetsjenië maakte zich drie jaar geleden los van Rusland.

Een hoge Russische functionaris leverde vandaag felle kritiek op het besluit van de regering het leger in te zetten in Tsjetsjenië.

Volgens de onderminister voor Rampenbestrijding, luitenant-generaal Vostrokin, heeft het leger daardoor de rol van 'agressor' gekregen. 'Het is niet goed voor het leger om de rol van politieagent te spelen op ons eigen grondgebied.'

Vostrokin gaf president Jeltsin de raad de troepenmacht, die Rusland ruim een week geleden naar Tsjetsjenië stuurde, terug te trekken. Ook andere hoge officieren hebben de afgelopen tijd hun twijfels geuit over de militaire operatie tegen het bewind van Doedajev.

De commandant van een grote troepenmacht die nog steeds bij Davydenko, op 35 kilometer van Grozny, wordt opgehouden door Tsjetsjeense betogers, weigerde deze week verder te trekken. Hij beloofde de betogers dat zijn troepen nooit het vuur op ongewapende burgers zullen openen.

De bevelhebber van het Tsjetsjeense leger riep de volkeren van de Kaukasus gisteren via de televisie op om op te staan tegen de Russen. De 'Confederatie van de volkeren van de Noordelijke Kaukasus' heeft aangekondigd dat ze een vrijwilligersleger naar Tsjetsjenië zal sturen om de Tsjetsjenen bij te staan. Volgens waarnemers legt de 'Confederatie', een organisatie die de Kaukasus-volken wil verenigen, militair heel weinig gewicht in de schaal.

Volgens de Russische autoriteiten zijn de Tsjetsjenen druk bezig vrijwilligers te werven in Dagestan, waar een groot deel van de bevolking met de Tsjetsjenen sympathiseert. De Oekraïense autoriteiten arresteerden gisteren vier vrijwilligers van een ultra-rechtse organisatie die op weg waren naar Tsjetsjenië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden