Russische liberalen starten campagne tegen Tsjetsjeense president

#KadyrovSchandeVoorRusland. Onder dat motto zijn Russische liberalen een campagne op Twitter begonnen tegen Ramzan Kadyrov, de president van de republiek Tsjetsjenië en een nauwe politieke bondgenoot van de Russische president Poetin. Aanleiding is de dreigende taal die Kadyrov de laatste tijd aanslaat tegen de Russische oppositie.

Burgers gaan de straat op in Grozny, hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Links afgebeeld Ramzan Kadyrov, rechts Poetin. Beeld anp

De 39-jarige president van de Kaukasusrepubliek schilderde de 'buitenparlementaire oppositie' eerder deze maand af als de 'vijfde colonne' en bood leden van de oppositie aan zich in psychiatrische klinieken in Tsjetsjenië te laten 'behandelen'. 'Ik beloof dat we niet zuinig zullen zijn met injecties', liet Kadyrov weten. Eerder had de voorzitter van het Tsjetsjeense parlement gedreigd 'honden' los te laten op prominente oppositiefiguren als Ilja Jasjin en Aleksej Navalny.

Kadyrov ging maandag nog een stapje verder doordat hij een video op zijn Instagram-account plaatste waarin Michaïl Kasjanov, de leider van de oppositiepartij RPR-Parnas, te zien was door het vizier van het geweer van een sluipschutter. Het videofilmpje, dat later op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten door Instagram werd verwijderd, werd door de Russische oppositie uitgelegd als een onverbloemde doodsbedreiging.

(Tekst gaat verder onder foto).

Aleksej Navalny. Beeld anp
Duizenden burgers gaan de straat op in Grozny, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië om steun te betuigen aan Ramzan Kadyrov. Beeld anp

Een parlementslid uit Krasnojarsk, Konstantin Sentsjenko, noemde de Tsjetsjeense leider een 'schande voor Rusland' wegens zijn dreigementen aan het adres van de oppositie. Maar in een telefoongesprek met een medewerker van Kadyrov slikte hij die woorden later weer in.

Om zijn macht te tonen organiseerde Kadyrov afgelopen week een massabetoging in de Tsjetsjeense hoofdstad waar hij zich liet bezingen als 'Held van Rusland' en de oppositie tegen zijn beschermheer in het Kremlin nog eens waarschuwde. 'Wie het niet met ons eens is, die kan naar het Westen. In Rusland en Tsjetsjenië is voor dergelijke jakhalzen geen plaats. Als zij geld aannemen om ons land kapot te maken, moeten we ze oppakken en vastzetten. Waar zij opduiken, moet iedere patriot hen op hun bek slaan.'

De Tsjetsjeense president beklaagde zich ook over Michaïl Chodorkovski, de olietycoon die jarenlang in het strafkamp zat, maar in 2013 door Poetin werd vrijgelaten. 'Poetin is een goed mens. Maar die duivel van een Chodorkovski had hij niet moeten vrijlaten. Ik ben een soldaat en ik ben bereid de volledige verantwoordelijkheid op me te nemen om er zorg voor te dragen dat dergelijke duivels niet meer onder ons zijn.'

Uit vrees voor Kadyrovs mannen heeft Aleksej Venediktov, de hoofdredacteur van het kritische radiostation Echo Moskvy, extra bewaking voor de redactie geregeld. De bezorgdheid in kringen van de oppositie is niet overdreven. De afgelopen jaren is een hele reeks vijanden van Kadyrov vermoord, onder wie de kritische journaliste Anna Politkovskaja, die hij eerder een 'vijand van het volk' noemde. Zij werd in 2006 bij haar flat in Moskou doodgeschoten.

Een jaar eerder werd Roeslan Jamadajev, een persoonlijke vijand van Kadyrov, in Moskou vermoord. Zijn broer Soelim werd een jaar later in Dubai doodgeschoten door twee mannen die voor Kadyrov werkten. Volgens de politie was het wapen waarmee Jamadajev werd vermoord afkomstig van Adam Delimchanov, een vertrouweling van Kadyrov.

Meer lezen

President Tsjetsjenië bedreidge Poetincriticus met Instagram-video. Lees hier het hele artikel.

Lees hier meer over de relatie tussen Poetin en Kadyrov.

Delimchanovs naam dook ook op na de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, begin vorig jaar. Een van de verdachten, Zaoer Dadajev, was plaatsvervangend commandant van het Sever-bataljon dat bekend staat als de persoonlijke garde van Kadyrov. Het bataljon wordt geleid door een broer van Delimchanov. Delimchanov was ook een van de oprichters van de ultra-nationalistische pro-Poetinbeweging 'Anti-Maidan', die het als haar taak ziet demonstraties van de oppositie de kop in te drukken.

Daags na de moord op Nemtsov onderscheidde Poetin Kadyrov met een medaille wegens zijn 'verdiensten voor het vaderland'. Naar verluidt zou Poetin echter woedend zijn geweest over de moord op de befaamde oppositiefiguur, net buiten de muren van het Kremlin.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden