Russische kunstenaar Pavlenski gearresteerd in Frankrijk voor brandstichting

De Russische performancekunstenaar Pjotr Pavlenski is maandag in Parijs gearresteerd nadat hij had geprobeerd een gebouw van de Banque de France (BF), de Franse centrale bank, in brand te steken. Pavlenski had in mei politiek asiel gekregen in Frankrijk omdat hij in Rusland zou worden vervolgd voor zijn opruiende politieke acties.

Bert Lanting
Pjotr Pavlenski naaide zijn mond dicht uit solidariteit met twee leden van de meidenband Pussy Riot. Beeld
Pjotr Pavlenski naaide zijn mond dicht uit solidariteit met twee leden van de meidenband Pussy Riot.Beeld

In Rusland stichtte hij onder meer brand bij de Ljoebjanka, het gebouw van de geheime dienst FSB, in het centrum van Moskou. Bij een andere performance nagelde hij bij het Lenin-mausoleum op het Rode Plein zijn kruis vast. Daarmee wilde hij de 'apathische' houding van de Russen verbeelden. Volgens hem lieten zij zich 'bij hun ballen' houden door de autoriteiten.

Ook naaide hij zijn mond dicht uit solidariteit met twee leden van de meidenband Pussy Riot, die tot twee jaar strafkamp werden veroordeeld nadat ze in een kathedraal in Moskou een protestlied tegen president Poetin ten gehore hadden gebracht.

Na zijn actie bij het gebouw van de FSB werd hij ter observatie opgenomen in de Serbski-kliniek, waar onder het Sovjetregime dissidenten werden vastgehouden wegens hun staatsvijandige denkbeelden. Maar hij werd al snel uit de kliniek ontslagen omdat hij volgens de artsen geestelijk gezond was.

'Heerschappij van de banksector'

Opvallend genoeg kreeg hij geen celstraf voor zijn poging de toegangspoort van het FSB-hoofdkwartier in brand te steken, maar bleef het bij een boete - die hij overigens weigerde te betalen. Eerder dit jaar vluchtte hij met zijn vrouw naar Oekraïne, nadat hij door een bevriende actrice van verkrachting was beschuldigd. Hij betoogde destijds dat hij in de val was gelokt door de actrice, die voor de FSB zou hebben gewerkt.

In de nacht van zondag op maandag probeerde hij een vestiging van de BF aan de Place de la Bastille in brand te steken. Volgens Pavlenski was de actie bedoeld als een protest tegen de 'heerschappij van de banksector'. 'De bankiers hebben de plaats ingenomen van de koningen', zei hij in een verklaring die werd verspreid door het protestcollectief Femen.

Met zijn actie hoopte Pavlenski een 'tweede Franse Revolutie' te ontketenen. Honderd jaar na de Russische Revolutie van 1917 heerst volgens hem 'overal opnieuw de tirannie'. 'De wederopleving van het revolutionaire Frankrijk zal een vuurzee van revoluties over de hele wereld doen ontsteken. In dat vuur zal de bevrijding van Rusland beginnen.'

Voorlopig ziet het er nog iets anders uit. Zijn advocate Olga Dinze zei te vrezen dat Pavlenski door de Franse autoriteiten het land zal worden uitgezet wegens brandstichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden