Russische kruiser kon even exploderen

Even was Rusland gisteren in de ban van een naderende nucleaire ramp. De door kernenergie aangedreven kruiser Peter de Grote kon 'ieder moment exploderen', verklaarde admiraal Vladimir Koerojedov, commandant van de Russische marine....

De Peter de Grote is een 250 meter lange kruiser uit 1996, de trots van de Noordelijke Vloot. President Poetin ontvangt vaak prominente gasten aan boord. Koerojedov besloot na een inspectie vorige week in de Barentszzee om het schip uit de vaart te nemen.

'Alles is in orde op de plaatsen waar de admiraals komen', zei hij dinsdag ter toelichting, 'maar sommige ruimten verkeren in zo'n slechte staat dat de boel ieder moment kan ontploffen. Ook de kernreactor is slecht onderhouden.'

De commandant ondermijnde direct daarna zijn eigen geloofwaardigheid door te zeggen dat hij de kapitein twee weken de tijd had gegeven om de situatie aan boord te herstellen.

De uitspraken waren een reactie op een bericht in de zakenkrant Kommersant dinsdag over een ruzie in de Russische marinetop. Koerojedov zou de Peter de Grote uit de vaart hebben gehaald omdat hij boos is op admiraal b.d. Igor Kasatonov, de oom van de kapitein van de Peter de Grote, schout-bij-nacht Vladimir Kasatonov. Deze oom wijst Koerojedov aan als hoofdverantwoordelijke voor het zinken van de deels ontmantelde kernonderzeeër K-159 in augustus vorig jaar. Bij dat ongeluk kwamen negen matrozen om het leven.

Met het terughalen van de Peter de Grote zou Koerojedov zowel de Kasatonovs als de geschorste commandant van de Noordelijke Vloot, admiraal Gennadi Soetsjkov, in een kwaad daglicht willen stellen. Hij zou zo zijn eigen huid proberen te redden in het onderzoek naar het zinken van de K-159. Soetsjkov werd bij de aanvang van dat onderzoek als hoofdverantwoordelijke voor het drama geschorst.

Al sinds het zinken van de Koersk in augustus 2000 schrijven de Russische media kritisch over Koerojedov. De armzalige staat waarin de Russische marine verkeert, zou grotendeels zijn verantwoordelijkheid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden