Russische kranten waarschuwen voor burgeroorlog

Russische kranten hebben gisteren gewaarschuwd voor het gevaar van een burgeroorlog in Rusland. Ook generaal Lebed waarschuwde dat de situatie explosief is....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

'Zjoeganov klaar voor oorlog', kopte het liberale blad Kommersant Daily. Volgens de krant willen de communisten een afzettingsprocedure tegen Jeltsin beginnen om de benoeming van Tsjernomyrdin te dwarsbomen en tegelijk te voorkomen dat de president het parlement naar huis stuurt.

Krachtens de grondwet mag Jeltsin het parlement ontbinden als het zijn kandidaat voor het premierschap voor de derde keer afwijst. Maar een ander artikel van de grondwet verbiedt de president het parlement naar huis te sturen zodra het een afzettingsprocedure tegen hem is begonnen.

De communisten zouden volgens het blad ook al plannen hebben besproken om de bevolking te mobiliseren, als Jeltsin toch aanstalten maakt het parlement te ontbinden. 'Dan sluiten we heel Moskou af', zou partijleider Zjoeganov op een besloten vergadering hebben gedreigd.

Volgens Kommersant Daily zou zo'n scenario wel eens kunnen uitlopen op een herhaling van oktober 1993, toen Jeltsin het leger afstuurde op het opstandige parlement.

Ook andere kranten trokken vergelijkingen met die gebeurtenissen. 'Nog dertien dagen tot de ontbinding van de Doema', luidde de kop in de krant Segodnja boven een foto van soldaten bij het Witte Huis, het parlementsgebouw dat Jeltsin liet bestormen.

Generaal Lebed zei te hopen dat Jeltsin het dit keer niet zo ver zal laten komen en op het laatste moment met een andere kandidaat-premier op de proppen zal komen. Volgens hem zou ontbinding van het parlement voor president Jeltsin op 'zelfmoord' neerkomen. 'Alle Russen hebben een hekel aan de Doema, maar ze hebben een nog grotere hekel aan president Jeltsin', zei hij. 'Als Jeltsin een of andere drastische stap neemt, zal iedereen meteen naar het parlement rennen om het te beschermen', voorspelde hij.

Mogelijk zal Jeltsin die keuze niet hoeven te maken doordat de Doema op het laatst door de knieen gaat. De kans daarop werd gisteren groter nadat de ultra-rechtse leider Zjirinovski plotseling zijn verzet tegen de benoeming van Tsjernomyrdin opgaf. Waarnemers speculeerden meteen dat de LDPR-leider was omgekocht.

President Clinton probeerde gisteren na afloop van zijn topconferentie met Jeltsin olie op de golven te gooien tijdens een gesprek met een aantal kopstukken uit het parlement, onder wie de communistenleider Zjoeganov. 'Ik hoop dat u in staat zult zijn uw meningsverschillen te overbruggen en het eens te worden een programma om de huidige situatie te stabiliseren.'

Maar Zjoeganov klonk niet erg verzoenend. 'Ik wil hem laten weten dat Amerika de afgelopen jaren een heleboel in Jeltsin heeft geïnvesteerd en dat al die investeringen in twee weken verdwenen zijn. Geld dat je aan dronkaards geeft ben je altijd kwijt', zei hij voor het gesprek.

President Jeltsin liet gisteren nog eens merken dat hij zich niets aantrekt van het parlement. Ondanks de afwijzing van Tsjernomyrdin tot premier begon hij al enkele kabinetsleden te benoemen, onder wie minister van Defensie Sergejev en minister van Buitenlandse Zaken Primakov.

De grote vraag is wat Jeltsin zal doen met de directeur van de Centrale Bank, Sergej Doebinin. Het parlement riep Jeltsin gisteren op Doebinin te ontslaan nadat de roebel nog verder was gedaald tegenover de dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden