Russische kerkvader: neem protesten serieus

De Russisch-orthodoxe kerkvader Kirill heeft in een opmerkelijke kersttoespraak de autoriteiten gemaand te luisteren naar de protesten die in de samenleving weerklinken. Oud-minister van Financiën en Poetin-vriend Koedrin ging vrijdag nog een stapje verder door in zijn blog tot nieuwe parlementsverkiezingen op te roepen.

MOSKOU - De uitspraken van Koedrin en Kirill weerklonken de afgelopen dagen als kanonschoten in een stille nacht, omdat heel Rusland sinds een dag of tien plat ligt wegens de jaarlijkse tiendaagse wintervakantie. Ze tonen ook het groeiende besef dat de protestbeweging de feestdagen en de intredende winter overleeft - een nieuwe massademonstratie is voor 4 februari gepland - en dat op het totaal negeren van protestgevoelens een hoge prijs kan staan.

Tot nu toe heeft premier Poetin, die in maart wil terugkeren voor een derde termijn als president, de grootste moeite iets constructiefs te zeggen over de tienduizenden die de straat op gingen om te protesteren tegen de fraude tijdens de Doemaverkiezingen van 5 december. Op 31 december had hij de beste wensen voor 'al onze burgers, ongeacht hun politieke overtuiging, met inbegrip van sympathisanten van linkse krachten en van die van rechts, onder, bovenop of hoe je het graag wilt hebben'.

Patriarch Kirill, wiens orthodoxe kerk een van de voornaamste steunpilaren is van het door Poetin en Medvedev bevolkte Kremlin, zei zaterdag (de Russisch-orthodoxe Kerst) op de nationale televisie dat 'als de autoriteiten ongevoelig blijven voor de uitdrukking van protest, dat een heel slecht teken is, een teken dat ze zich niet kunnen aanpassen'.

Hij waarschuwde tevens dat de onderdrukking van protesten gelijk zou zijn aan het optreden van de Sovjet-autoriteiten die vroeger over het land heersten. 'Elke persoon in een vrije samenleving moet het recht hebben vrij zijn mening te verkondigen, met inbegrip van afkeuring van acties van de overheid', aldus Kirill.

Bekender klonk zijn oproep dat Rusland een sterke staat moet behouden en koste wat kost een revolutie moet voorkomen. Hij waarschuwde demonstranten zich niet - zoals tijdens de revolutie van 1917 - voor het karretje te laten spannen van machtswellustige oppositiepolitici.

In dat opzicht ging Poetins liberale vriend en politieke bondgenoot Koedrin verder door voor het eerst te pleiten voor een dialoog over nieuwe parlementsverkiezingen. Tegelijk zei Koedrin dat Poetin sowieso herkozen zal worden in maart en dat het de oppositie minstens anderhalf jaar zal kosten om een geloofwaardige tegenkandidaat naar voren te schuiven.

In peilingen zeggen op dit moment tussen de 36 en 44 procent van de respondenten op Poetin te zullen stemmen. Dat is aanzienlijk minder dan een half jaar geleden, maar nog altijd vier keer meer dan de naaste concurrent.

Nieuwe verkiezingen staan echter niet op de agenda van Poetin en president Medvedev. Dat zou gelijk staan aan het riskeren van het verlies van de beslissende macht die Verenigd Rusland nog altijd in de nieuwe Doema behoudt - en dus met de onttakeling van het systeem-Poetin. Andere hervormingen zijn wel bespreekbaar, vooral als ze later moeten worden ingevoerd en de herverkiezing van Poetin in maart niet in de weg staan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden