Russische industriële produktie kruipt uit het diepe dal

De industriële produktie in Rusland, waarmee het de afgelopen jaren alleen maar bergafwaarts is gegaan, begint zich te herstellen. 'Maar de algehele toestand van de economie is nog gecompliceerd', zei de Russische premier Tsjernomyrdin gisteren....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Tsjernomyrdin sprak op een bijeenkomst van het kabinet met vertegenwoordigers van de regio's en het parlement over de economische hervormingsplannen voor de komende drie jaar.

De Russische premier sprak zijn bezorgdheid uit over de kosten van de oorlog in Tsjetsjenië, die nu al ruim drie maanden duurt. Hij beklemtoonde dat er een vreedzame regeling van het conflict gevonden moet worden, wil de regering de economische hervormingen kunnen voortzetten. Maar voorlopig is er geen reden tot paniek, aldus Tsjernomyrdin. Volgens hem zijn de kosten van de oorlog tot nog toe binnen de grenzen van de begroting voor dit jaar gebleven.

Volgens het drie-jarenprogramma dat op de bijeenkomst werd aangenomen zal het bruto nationaal produkt volgend jaar nog met zo'n zes procent dalen bij een gematigd monetair beleid. Het belangrijkste is volgens Tsjernomyrdin dat de regering de uitgaven in de hand houdt. 'Als we de drukpers weer aanzetten en geld gaan bijdrukken, kunnen we de economische hervormingen wel vergeten'.

Het strenge monetaire beleid van de regering begint al vruchten af te werpen. De inflatie was in december vorig jaar opgelopen tot 22 procent per maand, het hoogste cijfer sinds bijna een jaar. Maar over januari en februari waren de cijfers al een stuk lager: respectievelijk 17 en 11 procent op maandbasis.

Het kabinet mikt erop het begrotingstekort, dat over dit jaar nog bijna 8 procent van het bruto nationaal produkt bedraagt, volgend jaar te beperken tot 5 procent. In 1997 mag het gat niet groter zijn dan 3 procent.

De beperking van het begrotingstekort was een van de belangrijkste voorwaarden die het IMF stelde voor de verlening van het standby-krediet van 6,3 miljard dollar, waarover het IMF en Moskou deze maand een akkoord bereikten.

Dit jaar hoopt de regering twee miljard dollar binnen te krijgen door de privatisering van staatsbedrijven. In 1996 en 1997 moet dat 2,5 miljard en 3,1 miljard dollar zijn. Een ernstige tegenvaller voor de regering is dat de belastinginkomsten ver onder peil blijven. Volgens het hoofd van de Russische belastinginspectie Sergej Almazov ontduiken de Russische ondernemingen op zo grote schaal de belastingen dat het 'functioneren van de overheid in gevaar komt'. In totaal werden twaalfduizend bedrijven betrapt die vorig jaar zelfs in het geheel geen belasting hadden afgedragen. Nog eens 45duizend bedrijven bleken te weinig te hebben opgegeven bij de fiscus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.