NieuwsRussische hackers

Russische hackers van Cozy Bear proberen covid-19-vaccin te stelen

Russische hackers vallen Britse, Amerikaanse en Canadese organisaties aan die bezig zijn een vaccin te ontwikkelen tegen covid-19. De hackers proberen op die manier belangrijke wetenschappelijke informatie te stelen over de vaccins. Dat stellen Britse, Amerikaanse en Canadese diensten donderdag in een gezamenlijke verklaring.

Een onderzoeker werkt aan de universiteit van Kopenhagen aan een mogelijk vaccin tegen covid-19. Beeld Thibault Savary / AFP
Een onderzoeker werkt aan de universiteit van Kopenhagen aan een mogelijk vaccin tegen covid-19.Beeld Thibault Savary / AFP

De hackers horen volgens de drie landen bij Cozy Bear, ook wel bekend als APT29. Dat is een beruchte hackgroep die in Moskou jarenlang in een universiteitspand nabij het Rode Plein zat. De Nederlandse AIVD slaagde er in de zomer van 2014 in om het computernetwerk van deze groep binnen te komen. Daardoor kon de Nederlandse geheime dienst drie jaar lang meekijken en andere landen waarschuwen als zij werden aangevallen. Ook wist de AIVD een camera die bij de ingang hing te hacken en kreeg de dienst zicht op de leden van de groep.

Doelwitten

Cozy Bear is volgens de AIVD vooral gelieerd aan de Ruslands buitenlandse inlichtingendienst SVR en richt zich op langdurige spionage bij defensiebedrijven, overheden en de energiesector. De groep viel onder andere het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan en het bestuur van de Democratische Partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ook probeerde zij binnen te komen bij Nederlandse ministeries. Cozy Bear gaat voorzichtiger te werk dan hackers van Fancy Bear, dat gelieerd is aan Ruslands militaire veiligheidsdienst.

Doelwitten van de Russische hackgroep zijn Britse, Amerikaanse en Canadese onderzoeksinstituten. Cozy Bear gebruikt verschillende methoden om binnen te komen, waaronder mails die speciaal gemaakt zijn voor het slachtoffer en speciale malware. De westerse overheden roepen bedrijven op om maatregelen te nemen.

‘We veroordelen deze verachtelijke aanvallen op diegenen die zo belangrijk werk doen om de coronapandemie te bestrijden’, zegt Paul Chichester, directeur operaties van het Britse National Cyber Security Center. Het is niet voor het eerst dat westerse landen in een gezamenlijke verklaring Russische spionage veroordelen. Dat gebeurde voor het eerst na een digitale Russische aanval op Oekraïne in 2017, die over de hele wereld schade veroorzaakte. Later volgde de publieke veroordeling door Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië na een Russische poging om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Vier Russen werden toen op heterdaad betrapt.

Bondgenoten

Westerse landen hebben lange tijd gezocht naar een manier om om te gaan met de voortdurende digitale aanvallen op overheidsinstellingen en bedrijven. Het publiekelijk veroordelen van deze hackpogingen is zo’n antwoord. ‘In samenwerking met onze bondgenoten spreken we ons uit tegen degenen die ons pijn willen doen in het digitale domein en we roepen ze ter verantwoording’, zei een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson tegen persbureau Bloomberg.

Het is niet bekend of de Russische hackers ook Nederlandse onderzoeksinstituten aanvallen.

Lees verder

‘Ik ken corona-onderzoekers die niet meer naar de winkel kunnen, dan wordt op ze gescholden’
Hoe staat het ervoor met de wetenschap omtrent corona, vier maanden na het begin van de crisis? We praten bij met Maarten Keulemans, de corona-expert bij de Volkskrant. ‘Elke dag krijg ik verwijten: jij loopt toch alleen maar mee met het RIVM.’

Onderzoek: weerstand tegen corona ebt na tijdje weg
Een zware tegenslag voor iedereen die hoopte dat de coronacrisis wel met een sisser zou aflopen. Wie een infectie met covid heeft gehad, verliest al na enkele maanden de antistoffen tegen het virus. Dat kan betekenen dat we covid elk jaar kunnen krijgen, net als verkoudheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden