nieuwsnamaakwebsites

Russische hackers probeerden Amerikaanse denktanks binnen te dringen

Hackers van de Russische militaire inlichtingendienst GROe zijn nog steeds druk bezig met wroeten in het Amerikaanse politieke systeem. Microsoft meldde maandag dat het namaakwebsites heeft ontdekt waarmee Russische hackers probeerden binnen te dringen bij Amerikaanse denktanks die voor sancties tegen Rusland pleiten.

Het kantoor van de Russische militaire inlichtingendienst in Moskou.Beeld ap

De namaaksites droegen de sporen van een hackerscollectief dat bekend staat als Strontium, Fancy Bear of APT28. Het gaat om een cybereenheid die werkt voor de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst. Dezelfde groep was ook verantwoordelijk voor de inbraak  in de computers van de Democratische partij tijdens de verkiezingscampagne van 2016.

Door middel van de namaaksites probeerden de hackers de hand te leggen op de inlogcodes en andere gegevens van bezoekers van de sites. De cyberoperatie was volgens Microsoft gericht tegen de Amerikaanse Senaat en twee conservatieve denktanks die de democratie en mensenrechten propageren: het International Republican Institute en het Hudson Institute. Volgens Microsoft waren de hacks niet succesvol.

Sancties

De Amerikaanse regering kondigde maandag sancties af tegen twee bedrijven die een Russisch bedrijf hadden geholpen eerdere sancties in verband met cyberaanvallen te omzeilen. Dat Russische bedrijf, DiveTechnoService,  had apparatuur geleverd aan de Russische inlichtingendienst FSB, hoewel die dienst door de VS op de zwarte lijst was gezet wegens de cyberaanvallen in 2016.

Nog maar enkele weken geleden maakte de Democratische senator Claire McCaskill uit Missouri bekend dat Russische hackers tevergeefs hadden geprobeerd in te breken in haar account op het computernetwerk van de Senaat. Ze had dat lange tijd stil gehouden, kennelijk uit vrees kiezers voor het hoofd te stoten die twijfelen aan de berichten over Russische pogingen de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

In 2016 hadden de Russische cyberoperaties duidelijk als doel de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zwart te maken en de kansen van Donald Trump op het Witte Huis te vergroten. Dit keer gaat het  niet om gerichte aanvallen op één partij, maar lijkt het vooral een poging instellingen te ondermijnen die de Russische overheid als een gevaar voor het bewind van president Poetin beschouwt. 

Corruptie

Het Hudson Institute doet uitgebreid onderzoek naar corruptie bij overheidsinstanties, vooral in Rusland. Ook het International Republican Institute staat uiterst kritisch tegenover het Rusland van president Poetin. In het bestuur van de denktank zitten enkele vooraanstaande Republikeinen die met president Trump hebben gebroken, zoals senator John McCain, Mitt Romney en generaal McMaster, die eerder dit jaar door president Trump werd ontslagen als nationale veiligheidsadviseur. McMaster pleit voor een harde aanpak van Rusland.

Sinds de cyberaanvallen van de GROe in 2016 heeft Microsoft het recht gekregen om onder toezicht van een rechter namaakwebsites over te nemen en van het internet te halen. Maar het blijft een kat-en-muis-spel: er duiken voortdurend nieuwe sites op waarmee Russische hackers gegevens proberen te stelen.

In verband met de cyberaanvallen in 2016 heeft speciaal aanklager Robert Mueller deze zomer twaalf agenten van de GROe aangeklaagd. Tot nog toe blijft president Trump twijfel zaaien wat betreft de Russische bemoeienis met de verkiezingen, schijnbaar omdat hij het gevoel heeft dat die berichten afbreuk doen aan de ‘historische’ verkiezingszege die hij in 2016 behaalde. Afgelopen weekeinde vergeleek hij het onderzoek van Mueller zelfs met de jacht op communisten van de omstreden Amerikaanse senator Joe McCarthy in de jaren vijftig.

Het Kremlin waste zijn handen dinsdag in onschuld. ‘We weten niet over welke hackers ze het hebben’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov tegenover het persbureau Reuters naar aanleiding van de onthulling van Microsoft. ‘Over wie hebben ze het? We begrijpen niet welk bewijs ze hebben om deze conclusies te trekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden