Russische generaal Rochlin zinspeelt op omverwerping Jeltsin;

De omstreden generaal Rochlin heeft zijn achterban - ontevreden militairen en werknemers in de noodlijdende defensie-industrie - zondag opgeroepen president Jeltsin komend voorjaar uit het Kremlin te verjagen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Rochlin deed de oproep op een bijeenkomst van de 'beweging ter ondersteuning van het leger, de defensie-industrie en de militaire wetenschap' die hij deze zomer oprichtte uit protest tegen het defensiebeleid van het Kremlin. De generaal beschuldigde Jeltsin er toen in een open brief van het leger opzettelijk te verwoesten met zijn hervormingen.

Rochlins open brief sloeg in als een bom bij het Kremlin, temeer daar de generaal voor de regeringspartij 'Ons Huis is Rusland' van premier Tsjernomyrdin in het parlement zat. Wat het Kremlin vooral verontrustte, was dat hij de militairen opriep zelf voor hun rechten op te komen. Dat was voor president Jeltsin reden om zijn regering opdracht te geven onmiddellijk de achterstallige lonen aan de militairen uit te betalen.

De beweging van Rochlin is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met afdelingen in 41 van de 89 regio's van Rusland. Verder hebben zich 180 afgevaardigden van de Doema - ruim eenderde van de Tweede Kamer van het Russische parlement - bij Rochlins beweging aangesloten.

De generaal geniet veel aanzien in het leger wegens zijn rol in de oorlog in Tsjetsjenië. Rochlins troepen speelden begin 1995 een belangrijke rol bij de verovering van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, die het Russische leger in augustus 1996 overigens weer kwijtraakte aan de Tsjetsjeense opstandelingen.

Rochlin was steeds bij zijn mannen aan het front en sloeg zelfs een aanbod af om verlof op te nemen, toen zijn vrouw tijdens de slag om Grozny ziek werd. Wat zijn reputatie nog sterker maakte, was dat hij na de oorlog weigerde een hoge orde - Held van Rusland - in ontvangst te nemen van president Jeltsin voor zijn rol in de oorlog. Rochlin wilde de onderscheiding niet aannemen uit solidariteit met zijn ondergeschikten die hij voor een onderscheiding had voorgedragen, maar die door het Kremlin van de lijst waren geschrapt.

De generaal met zijn pokdalige gezicht kwam vorig jaar opeens in de politiek terecht, nadat premier Tsjernomyrdin hem gevraagd had als nummer drie op de lijst van 'Ons Huis is Rusland' voor de verkiezingen van december 1995.

Na zijn open brief werd Rochlin uit de fractie gezet, maar tot ergernis van het Kremlin weigert hij afstand te doen van het voorzitterschap van de defensiecommissie van de Doema.

'Ons Huis is Rusland' probeerde de voorzitterspost vorige maand terug te krijgen, maar de meerderheid van de parlementariërs steunde Rochlin.

Sindsdien flirt Rochlin openlijk met de communistische oppositie. In het bestuur van zijn beweging zitten tal van orthodoxe communisten die aan de mislukte coup tegen Sovjetpresident Gorbatsjov in augustus 1991 hebben meegedaan.

Volgens Rochlin heeft hij ondanks zijn loopbaan in Tsjernomyrdins partij nooit met de communisten gebroken. Hij bewaart nog steeds zijn lidmaatschapskaart van de communistische partij van de Sovjet-Unie en zegt dat hij vorig jaar bij de presidentsverkiezingen niet op Jeltsin, maar op de communist Zjoeganov heeft gestemd.

Wat anti-westerse retoriek betreft doet Rochlin niet voor de communisten onder. Op een persconferentie betichtte hij de regering er vorige week van dat zij in dienst staat van sinistere buitenlandse krachten die Rusland tot een 'leverancier van ruwe grondstoffen' willen reduceren en het Russische volk tot een 'massa rechteloze slaven'.

Van zijn minachting voor Jeltsin maakt hij geen geheim. Zo veegde hij vorige week de vloer aan met Jeltsins toezegging dat Rusland zich zal aansluiten bij het verdrag tegen landmijnen. 'Eerst neemt hij een flink glas wijn en vervolgens doet hij dit soort uitspraken. Één man heeft toch niet het recht om uit naam van het hele volk een besluit te nemen?', klaagde hij.

De fractieleider van 'Ons Huis is Rusland', Aleksandr Sjochin, kondigde gisteren aan dat hij de Doema zal vragen Rochlin alsnog af te zetten wegens zijn 'ongrondwettige' dreigementen. De kwestie zal ongetwijfeld aan de orde komen tijdens het overleg van president Jeltsin met de voorzitters van de Doema en de Federatieraad vandaag. Doel van het overleg is een motie van wantrouwen van de communisten tegen de regering te voorkomen. Rochlin is een uitgesproken voorstander van de motie van wantrouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden