Russische geheime dienst betrapt Britse spionnen

De Russische geheime dienst FSB beschuldigt vier Britse diplomaten van spionage. De vier zijn betrapt terwijl ze met Russische informanten communiceerden via twee straatstenen vol geavanceerde apparatuur....

De Russische staatszender Rossija liet zondag in een uitzending FSB-agenten aan het woord die de Britten met vermelding van hun naam en functie beschuldigden van spionage. Deze diplomaten zouden ook dubieuze contacten onderhouden met Russische non-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Vervolgens waren beelden te zien – opgenomen met een geheime camera – van mensen die over de bewuste namaaksteen op een plein in Moskou liepen of er korte tijd stilstonden. De voorbijgangers zouden met een zakcomputer informatie uit de steen opslaan. Ook was te zien hoe een man met de steen wegliep. Een van de informanten zou een bekentenis hebben afgelegd.

De Britse ambassade weigert commentaar te geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen verklaarde: ‘Wij zijn bezorgd en verrast over deze beschuldiging. In onze relatie met ngo’s hebben wij ons op geen enkele manier misdragen. Onze hulp wordt in openheid verstrekt en is bedoeld om de ontwikkeling van een gezonde burgermaatschappij in Rusland te ondersteunen.’

Op Rossija werden kopieën van documenten getoond waaruit zou blijken dat Groot-Brittannië geld overmaakt naar Russische ngo’s. Een daarvan was het Helsinki-comité, dat opkomt voor de mensenrechten. ‘Geheime diensten maken vaak gebruik van ngo’s, soms op zo’n manier dat de ngo zich er zelf niet van bewust is’, zei FSB-kolonel Ignatjenko gisteren. ‘De Russische geheime dienst probeert op allerlei manieren mensenrechtenorganisaties onder druk te zetten’, meent Loedmilla Aleksejeva, voormalig dissidente en voorzitter van het Helsinki-comité. President Poetin ondertekende eerder deze maand een omstreden wet die de financiering en activiteiten van ngo’s aan strengere regels bindt.

FSB-kolonel b.d. Gennadi Goedkof zei op de radiozender Echo Moskvi dat het gebruik van apparatuur in straatstenen hem niet verbaasd. ‘Andere communicatiemiddelen zijn voor de FSB probleemloos te controleren, dat weten de Britten natuurlijk ook.’ De film is volgens hem getoond om het imago van de Russische geheime dienst in het buitenland te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden