Russische Gazprom begeeft zich op zakelijke markt in Nederland

De Russische gasgigant Gazprom gaat in Nederland gas verkopen op de zakelijke markt. De grootste aardgasproducent ter wereld leverde al gas aan onder andere Nuon en Essent, maar omzeilt nu deze energiemaatschappijen door rechtstreeks te gaan leveren aan de eindgebruiker.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PIETER SMIT

AMSTERDAM - Waar de concurrentiestrijd op de energiemarkt zich het afgelopen decennium heeft gericht op de consument, kiest Gazprom met dochteronderneming Gazprom Energy in Nederland bewust voor de zakelijke markt. Vanuit een kantoor in Den Bosch wil de organisatie zich eerst gaan richten op kleine ondernemingen, om in de toekomst de grote bedrijven in Nederland te gaan voorzien van gas.

Het concern krijgt daarmee in de gehele gasketen een aandeel. Het in Rusland gewonnen gas komt via de eigen pijpleidingen Europa binnen, waar het nu ook in Nederland aan de eindgebruiker geleverd zal worden.

De slogan 'Direct uit de bron', zoals is te lezen op de website van Gazprom Energy, wekt ook deze indruk. Toch is die misleidend. De inkoop van gas zal namelijk verlopen via de Nederlandse beurs voor aardgas: de Title Transfer Facility (TTF). Daarmee is de gaslevering van de Europese dochter in principe losgekoppeld van het Russische moederbedrijf.

Dit biedt Gazprom Energy voordelen ten opzichte van de grote Nederlandse energiemaatschappijen. Deze zitten vast aan dure langetermijngascontracten die zijn afgesloten met onder andere datzelfde Gazprom. Die contracten zijn veelal gesloten op basis van een hoge olieprijs (waaraan de gasprijs gekoppeld is in dergelijke contracten), terwijl Gazprom Energy als prijsvechter op de beurs een veel lagere prijs kan bedingen.

Slecht nieuws voor de gevestigde Nederlandse leveranciers, die het toch al zwaar hebben met teruglopende marges op elektriciteit en gas. Op de zakelijke markt - waar de marges beter zijn dan op de consumentenmarkt - wordt het dringen, met de ambities van Gazprom. Binnen vijf jaar wil het bedrijf, dat voor meer dan de helft in handen is van het Kremlin, minimaal 15 procent van de Nederlandse markt in handen hebben, bevestigt een woordvoerder vanuit het Europese hoofdkantoor in Engeland.

Een woordvoerder van Essent zegt zich daar geen zorgen over te maken. 'Gazprom is gewoon een speler zoals iedere andere op de markt. Ze handelen net als wij op de beurs. Omdat wij te maken hebben met grotere volumes zitten wij inderdaad vast aan langetermijncontracten. Maar die komen onze betrouwbaarheid als leverancier weer ten goede.'

Mocht Gazprom in Nederland sterk groeien, dan zal het in de toekomst ook aan langetermijncontracten moeten geloven om leveringszekerheid te waarborgen. De Russen lijken dan een voordeel te hebben op de concurrenten, aangezien ze rechtstreeks bij hun moederbedrijf terechtkunnen.

Hoewel er geen regels zijn die dergelijke contracten verbieden, maakt de Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit zich nog geen zorgen.

'We zijn juist blij met een nieuwe speler op de Nederlandse energiemarkt,' laat Robert Spencer van de toezichthouder weten. 'Uiteraard houden wij misbruik van marktmacht scherp in de gaten.'

Met de toetreding tot de Nederlandse markt, na Duitsland, Engeland, Ierland en Frankrijk, heeft Gazprom een volgende stap gezet in het streven een grote speler te worden op de West-Europese energiemarkt. België lijkt het volgende land te zijn dat de Russen mag verwelkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden