'Russische en Abchazische luchtaanval op Georgië'

Twee legervliegtuigen zijn woensdag vanuit Rusland het Georgische luchtruim binnengevlogen en vier helikopters uit de afvallige Georgische provincie Abchazië hebben bommen gegooid op Georgisch berggebied....

AP en Reuters

De Abchazische rebellenregering zei helikopters te hebben ingezet om een grote groep Georgische en Tsjetsjeense strijders te bestoken die bijna twee weken geleden Abchazië binnentrokken. De strijders zijn verantwoordelijk gesteld voor het neerhalen van een helikopter van de Verenigde Naties, waarbij begin vorige week alle negen inzittenden om het leven kwamen, en de moord op veertien dorpelingen. De aanvallen van woensdag zijn volgens de Abchazische regering acht kilometer buiten Georgië uitgevoerd.

De spanning rond Abchazië is de laatste weken zo hoog opgelopen dat het gevaar dreigt van een nieuwe oorlog tussen het Georgische leger en Abchazische separatisten. Georgië heeft Rusland, dat vredessoldaten in Abchazië heeft om toe te zien op de naleving van een in 1994 gesloten bestand, ervan beschuldigd de Abchaziërs te steunen. Het Georgische parlement riep Rusland vorige week op zijn vredestroepen uit Abchazië terug te trekken.

De Georgische president Edoeard Sjevardnadze pleegde dinsdag telefonisch overleg over de crisis met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Na de schendingen van het Georgische luchtruim beschuldigde hij woensdag 'militaire kringen' ervan diplomatieke en politieke inspanningen om de crisis te temperen, te willen doorkruisen.

Abchazische opstandelingen verdreven het Georgische leger in een twee jaar durende burgeroorlog uit Abchazië. De oorlog eindigde in 1994 met een staakt-het-vuren en de facto onafhankelijkheid voor Abchazië, maar een politiek akkoord is nooit bereikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden