Russische economie lijdt onder Oekraïense crisis

De crisis in Oekraïne heeft tastbare economische gevolgen in Rusland. Tamelijk onverwacht heeft de Russische centrale bank het belangrijkste rentetarief verhoogd, zo werd vandaag bekend. De Russen doen er alles aan om de enorme kapitaalvlucht terug te dringen. Kredietbeoordelaar S&P beoordeelt Rusland nu net boven 'junk'.

redactie
President Vladimir Poetin Beeld epa
President Vladimir PoetinBeeld epa

In de eerste drie maanden hebben buitenlandse investeerders voor 40 miljard euro aan roebels opgenomen van Russische bankrekeningen. Hierdoor is de koers van de munt ten opzichte van de dollar al met 8 procent gedaald. Met de renteverhoging hoopt de Russische centrale bank de koers van de roebel te ondersteunen en de Russen te bewegen hun tegoeden in de eigen munt aan te houden.

Het rentetarief is verhoogd van 7 naar 7,5 procent. Begin maart werd de rente al verhoogd met 1,5 procentpunt in een poging de aanhoudende devaluatie van de roebel te stoppen. Een dusdanige verhoging van het tarief was sinds de roebelcrisis in 1998 niet meer voorgekomen. Een hoge rente betekent echter dat het voor bedrijven duurder wordt om te investeren en voor burgers duurder wordt om een hypotheek af te sluiten. Dat zal de economie verder schaden.

Een mogelijke Russische economische crisis zal niet tot dat land beperkt blijven. De Europese economie is sterk vervlochten met de Russische, zo doen bijvoorbeeld meer dan zesduizend Duitse bedrijven zaken met Rusland. Daarnaast komt eenderde van al het in de EU verstookte aardgas uit Rusland.

Zwakke roebel
De roebel is al enige tijd zwak als gevolg van de dalende economische groei: van ruim 8,3 procent in 2010 tot nog maar 1,3 procent vorig jaar. Voor dit jaar wordt een minimale groei voorzien van 0,3 procent. En met een escalatie van de Oekraïne-crisis en de dreigende economische sancties wordt een flinke krimp van de economie niet meer onmogelijk geacht.

Gisteren raakte de roebel opnieuw in een vrije val als gevolg van de toenemende spanningen. Hiermee kwam de koersdaling ten opzichte van de dollar uit op 8,3 procent dit jaar. Toch was de renteverhoging niet verwacht. Slechts 1 van de 23 economen die door Bloomberg waren ondervraagd, had er rekening mee gehouden. De meesten denken dat het weinig zoden aan de dijk zal zetten.

Junkstatus
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) kwam vandaag ook met een voor Rusland vervelende mededeling. S&P verlaagde de beoordeling van Rusland van BBB naar BBB-. Dat is nog maar net boven de 'junk'- of rommelstatus. 'De geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne kunnen leiden tot een hernieuwde kapitaalvlucht van zowel buitenlandse investeerders als Russen zelf. Dit zal de groei verder kunnen ondermijnen', aldus het ratingbureau.

De prognose van S&P blijft negatief, hetgeen betekent dat rekening wordt gehouden met een verdere verlaging. De slechte vooruitzichten blijkt ook uit de koersontwikkeling op de Russische beurs. Sinds begin dit jaar is de aandelenindex van de beurs van Moskou met 13,5 procent gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden