Russische diplomaat schold agenten uit en 'rook naar alcohol'

De Russische diplomaat Dmitri Borodin, die in oktober vorig jaar werd opgepakt bij zijn appartement in Scheveningen, heeft de politieagenten die hem arresteerden 'herhaaldelijk en zeer ernstig' uitgescholden. Dat gebeurde toen de agenten hem boeiden, omdat hij mogelijk zijn dochter had mishandeld. Borodin 'maakte een beweging alsof hij de politie wilde wegduwen', stond 'onvast op zijn benen en rook naar alcohol', heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vandaag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

Een parkeerbord voor de Russische ambassade aan de Scheveningseweg in Den Haag.Beeld anp

Na zijn arrestatie werd Borodin overgebracht naar een politiebureau. Daar 'bleef hij zich zowel verbaal uiten als fysiek verzetten', aldus Van Aartsen. Daarom zat de diplomaat een tijdje in een cel.

'Dronken met kleine kinderen'
De agenten waren naar de woning van Borodin gegaan, omdat iemand had gezien dat bij hem in de straat 'een dronken man liep met twee kleine kinderen'. Die man zou een meisje meerdere keren tegen het hoofd hebben geslagen. Bij Borodin thuis hoorden de agenten vervolgens 'kindergehuil'. Toen Borodin opendeed, was hij dronken. De kinderen, een meisje van 6 en een jongetje van 4, stonden achter hem en 'waren volledig overstuur'.

Bijna een uur voor het incident met Borodin was er een auto-ongeluk op een andere plek in Scheveningen. Een vrouw reed, vermoedelijk dronken, tegen een paar geparkeerde auto's aan. Dat bleek de vrouw van Borodin. Zij weigerde een blaastest en 'vloekte en schold tegen de politie' en tegen ambulancemedewerkers. Ook zij werd naar een politiebureau gebracht.

Borodin was de tweede man op de Russische ambassade. Zijn arrestatie leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Rusland en Nederland. Borodin was als diplomaat onschendbaar en mocht dus niet worden opgepakt. Maar de agenten mochten wel degelijk 'kortstondig' optreden om de kinderen te beschermen, schrijft Van Aartsen.

President Vladimir Poetin eiste excuses en de Nederlandse ambassadeur in Moskou werd ontboden. Volgens Rusland waren alle internationale regels door Nederland geschonden. Borodin zelf zei door agenten geslagen te zijn.

Excuses Nederland
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bood kort na de arrestatie namens de Nederlandse regering excuses aan voor het oppakken van de diplomaat. Timmermans kwam tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen was geschonden. 'Hiervoor biedt de Staat der Nederlanden de Russische Federatie excuses aan,' zei Timmermans destijds. In het Verdrag van Wenen is afgesproken dat diplomaten immuniteit en onschendbaarheid genieten.

Borodin verliet in december ons land. 'Het was niet helemaal mijn keuze', twitterde hij. Borodin zei op Twitter dat hij geen haat voelt jegens het Nederlandse volk. 'Ik heb daar veel vrienden achtergelaten.' Hij heeft wel 'serieuze vragen aan diegenen die pretenderen morele superioriteit te hebben en het recht te spreken zonder te luisteren'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet reageren op de berichten van de diplomaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden