NieuwsFilm Elton John

Russische censuur in film over Elton John: geen seks en drugs

In de Russische versie van Rocketman, de film over de Britse zanger Elton John, zijn verschillende scènes met homoseksualiteit en drugs geschrapt. In het land is het verboden om ‘niet-traditionele seksuele relaties’ of drugsgebruik goed te keuren.

Redactie

Vanaf 6 juni is Rocketman pas voor het grote publiek in de Russische cinema te zien, maar filmrecensenten mochten vrijdag een voorvertoning bekijken. Daarin vielen hen opvallende verschillende op met het origineel. Alle scènes met homo-erotische elementen en drugs zouden eruit zijn geknipt, bij elkaar zo’n vijf minuten aan materiaal.

‘Het meest nare aspect is dat het laatste bijschrift is verwijderd uit het slot’, schrijft de populaire Russische filmcriticus Anton Dolin op Facebook. In het origineel is aan het einde van de film te lezen dat de zanger uiteindelijk de liefde vindt en twee kinderen opvoedt, samen met zijn man David Furnish. In de Russische versie wordt slechts vermeld dat hij een non-profitorganisatie oprichtte om aids te bestrijden.

Het Russische distributiebedrijf Central Partnership erkent dat de film is aangepast ‘om te voldoen aan de wetten van de Russische Federatie’. Het land kent sinds 2013 een antihomowet. Die verbiedt elke openbare uiting van homoseksualiteit, officieel met als doel ‘kinderen te beschermen tegen informatie die de ontkenning van traditionele familiewaarden propageert’.

Onlangs liet de 72-jarige Elton John zich in The Guardian nog uit over de seks en drugs in de film. Meerdere studio’s vroegen hem of daar niet iets minder van in de film kon, zodat die een PG-13 rating kon krijgen (geschikt voor kijkers onder de 13 jaar). Daar zag de zanger niet zoveel in. ‘Ik heb nu eenmaal geen PG-13 leven gehad.’

Warme melk

Hij vervolgde: ‘Ik wilde niet per se een film vol met seks en drugs, maar iedereen weet dat ik daar in de jaren zeventig en tachtig nu eenmaal het nodige van had. Het leek me dus niet zo zinvol om een film te maken waarin ik na elk optreden stilletjes terug zou sluipen naar mijn hotelkamer met enkel een glas warme melk en Gideons Bijbel als gezelschap.’

Elton John geldt in Rusland als een van de grootste sterren uit het Westen. In 1979 trad hij voor het eerst op in de Sovjet-Unie. Ook na invoering van de antihomowet trad hij er nog geregeld op. Poetin zei enkele jaren geleden: ‘Elton John is een buitengewoon mens en musicus. Miljoenen Russen houden oprecht van hem, ondanks zijn geaardheid.’

De Russische minister van Cultuur Vladimir Medinski zegt dat zijn ministerie niets te maken heeft met de censuur. ‘Dit is een besluit van de distributeur’.

‘Triest en wreed’

Elton John zelf is niet blij met de bewerkte Russische versie van de film. ‘We verwerpen in de sterkst mogelijke bewoordingen de beslissing om toe te geven aan plaatselijke wetten en het censureren van Rocketman voor de Russische markt’, lieten John en de makers van de film vrijdag weten. De zanger noemt de censuur ‘een trieste weerspiegeling van de verdeelde wereld waarin we nog steeds leven en hoe het nog steeds zo wreed kan zijn om de liefde tussen twee mensen niet te accepteren’.

‘Rocketman’ is niet de enige film die in Rusland op problemen stuit. Vorig jaar verboden de Russische autoriteiten de film ‘De dood van Stalin’, een zwarte komedie waarin de draak werd gestoken met het Stalinistische bewind. Minister van Cultuur Vladimir Medinski ontkende ook toen dat het om censuur ging. ‘We hebben geen censuur. We zijn niet bang voor kritische en scherpe beoordelingen van ons verleden,’ zei hij. ‘Maar er is een morele grens tussen een kritische analyse van de geschiedenis en pure belachelijk makerij’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden