Russische boycot biedt aan Zuid-Amerika gouden kans

De Russen willen een hongerwinter uitsluiten en zoeken andere handelspartners. Landen als Brazilië, Chili en Argentinië zijn er klaar voor.

Spaanse tomaten in de stad Motril. De export naar Rusland is geblokkeerd.Beeld getty

Terwijl Europese boeren hun wonden likken, wrijven Zuid-Amerikaanse voedselproducenten zich verlekkerd in de handen. De sancties van Rusland tegen Europa en andere westerse landen, leveren vooral voor Brazilië volop mogelijkheden op.

Woensdag kondigde de Russische president Vladimir Poetin economische sancties aan tegen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Noorwegen, Canada en Australië. Rusland is per direct gestopt met de import van vlees, vis, zuivel, groente en fruit uit deze landen. Het gaat om een jaarlijks importbedrag van 7,5 miljard euro, driekwart daarvan komt uit de Europese Unie. Nederland is relatief zwaar getroffen en loopt jaarlijks 606,8 miljoen euro mis.

Brazilië profiteert
De Russen zitten niet te wachten op een hongerwinter en zijn meteen op zoek gegaan naar andere handelspartners. Woensdagmiddag had de Russische regering een ontmoeting met de ambassadeurs uit Brazilië, Ecuador, Chili en Argentinië om de mogelijkheden te bespreken.

Brazilië heeft de meeste kans te profiteren van de Russische vraag, omdat beide landen onderdeel vormen van BRICS, het blok van opkomende landen. De Braziliaanse landbouwminister Seneri Paludo zei dat de Russische sancties 'een revolutie' kunnen betekenen voor de Braziliaanse export van vlees, mais en soja.

Medewerkers van fruitteler Bert de Haan controleren de kwaliteit van de Conference peren in zijn boomgaard. Hij wordt gedupeerd door de Russische boycot van voedsel uit onder andere de EU aangezien 40 procent van de Nederlandse Conference peren naar Rusland gaat.Beeld anp

Kippenfabrikanten
De Russen gaven woensdag negentig Braziliaanse vleesfabrieken toestemming om voor de Russische markt te gaan produceren. Brazilië profiteert vooral van het gat dat de Amerikaanse kippenfabrikanten achterlaten. De jaarlijkse export van kippenvlees kan met 150 duizend ton toenemen, goed voor 224 miljoen euro extra inkomsten.

Chili hoopt te profiteren door zalm en fruit te verkopen aan de Russen, ook Argentinië mikt op fruit. Argentijnse soja- en vleesproducenten hopen de verkoop aan Rusland op te schroeven, maar of dit ook gebeurt, hangt af van de hoeveelheden die Brazilië gaat leveren.

Multipolaire wereldorde
Het lag in de lijn der verwachtingen dat Rusland zich tot Zuid-Amerika zou richten voor zijn voedselvoorziening. Een maand geleden, tijdens Poetins eerste presidentiële reis naar Latijns-Amerika, zei de president dat 'samenwerking met Latijns-Amerika een van de speerpunten is van de Russische buitenlandse politiek'.

De Rus maakt er geen geheim van te streven naar een 'nieuwe multipolaire' wereldorde. Met andere woorden: hij zoekt bondgenoten om de aloude macht van de VS in te perken en daar hebben ook veel Latijns-Amerikaanse leiders wel oren naar. Vooral links-populistische leiders in landen als Ecuador, Bolivia en Venezuela spelen graag in op anti-Amerikaanse sentimenten die van oudsher leven onder de bevolking.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Brazilië is vorig jaar ernstig bekoeld nadat uit gelekte NSA-documenten bleek dat de VS op grote schaal Braziliaanse burgers, bedrijven en politici bespioneerden. Eerder al boden verschillende Latijns-Amerikaanse landen de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden politiek asiel aan. Tot grote ergernis van de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden