Russische ambassadeur VS stapt op, speelt centrale rol onderzoek Russische beïnvloeding

De Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kislyak, heeft zaterdag zijn ambtstermijn plotseling beëindigd. De Russische ambassade heeft dat meegedeeld. Kislyak speelt een centrale rol in de onderzoeken naar de banden tussen leden van het Trump-team en vertegenwoordigers van de Russische regering en naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar.

De Russische ambassadeur Kislyak. Beeld anp

De Russische gezant, die sinds 2008 in functie was, zal waarschijnlijk worden opgevolgd door onderminister van Buitenlandse Zaken Anatoly Antonov. De tweede man van de Russische missie, Denis Gonchar, neemt intussen de zaken waar.

De afgelopen maanden is steeds meer bekend geworden over de contacten van Kislyak met personen uit de entourage van president Donald Trump. Dat heeft geleid tot verwarring in het Witte Huis en het droeg bij aan de speculaties over een mogelijke impeachment van de president.

Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn moest in februari opstappen nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had gezwegen over zijn gesprekken in november met Kislyak over de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Flynn was destijds lid van Trumps campagneteam.

Ook Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner bleek zijn contacten met Kislyak te hebben verzwegen. The New York Times onthulde in april dat Kushner in december een ontmoeting had met de Rus in Trump Tower in New York. Kushner stelde Kislyak bij die gelegenheid voor een geheim communicatiekanaal op te zetten tussen het Trump-team en het Kremlin. Ook Flynn was bij dat gesprek aanwezig.

President Trump ontmoet zijn Russische evenknie Poetin op de G20 in Hamburg eerder deze maand Beeld ap

Nieuwe onthulling

Vrijdag kwam de Washington Post met een nieuwe onthulling in het alsmaar uitdijende Rusland-Trumpdossier. Volgens de krant blijkt uit door Amerikaanse inlichtingendiensten afgeluisterde gesprekken dat Kislyak zijn meerderen in Moskou heeft meegedeeld in 2016 over de Amerikaanse verkiezingscampagne te hebben gesproken met de toenmalige senator Jeff Sessions. Er kwamen zaken aan de orde die 'belangrijk waren voor Moskou'. Sessions is inmiddels minister van Justitie in de regering-Trump.

Tijdens hoorzittingen door de Senaat voorafgaand aan zijn benoeming zei Sessions tijdens de campagne geen contact te hebben gehad met Russische vertegenwoordigers. Toen Amerikaanse media later het tegendeel meldden, gaf de minister zijn omissie toe. Volgens hem
was er echter niet gesproken over de presidentsverkiezingen.

Bij een diner rond de G20-top eerder deze maand in Duitsland zat Vladimir Poetin naast de Amerikaanse first lady Melania Trump. Later bleek dat Donald Trump zelf er ook nog een uur bij kwam zitten om met de Russische president te praten. Beeld ap

Senaatscommissies

Volgende week moeten Trumps zoon Donald Trump jr., zijn schoonzoon Jared Kushner en zijn vroegere campagneleider Paul Manafort voor Senaatscommissies verschijnen in verband met hun Russische connecties. In juni 2016 hadden de drie in Trump Tower een ontmoeting met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja. Met enige gretigheid vernamen zij hoe Veselnitskaja hen belastende informatie aanbood over Hillary Clinton.

Trump jr. kwam begin deze maand met een mededeling daarover naar buiten daags voor duidelijk werd dat The New York Times met een onthulling zou komen. Het betekent dat ook de jonge Trump diverse malen heeft gelogen over zijn banden met de Russen. Hij had tot dan altijd ontkend als lid van de Trump-campagne met de Russen te hebben gesproken.

In een van zijn vrijwel dagelijkse reeks tweets heeft Trump sr. zaterdag benadrukt dat hij als president 'de volledige bevoegdheid' heeft personen gratie te verlenen. Daarbij doelde hij ongetwijfeld op de mensen uit zijn team die mogelijk de wet hebben overtreden door contact te leggen met Russen of door dat naderhand te verzwijgen.

Een van Trumps advocaten, Jay Sekulow, haastte zich zaterdag om te melden dat de president gratieverlening niet heeft besproken met zijn juridische team. De advocaten van het Witte Huis doen er geen onderzoek naar 'omdat het geen kwestie is', zei Sekulow. 'Ik weet niet waar dit vandaan komt. Er is niets om gratie voor te verlenen.'

Lees verder onder de tijdlijn

Congres stemt in met wetgeving die nieuwe sancties mogelijk maakt

Partijen in het Amerikaanse Congres zijn het eens geworden over wetgeving die nieuwe sancties tegen Rusland mogelijk maakt en bestaande sancties in stand houdt.

De wetgeving maakt het voor president Trump vrijwel onmogelijk sancties uit te stellen of zelfs op te heffen als hij dat nodig vindt. Dat de Republikeinen hun 'eigen' president daarmee aan banden leggen, wordt zondag door Amerikaanse media als 'opmerkelijk' omschreven. De partijen willen Rusland straffen voor de vermeende inmenging in de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Trump kan de wetgeving tegenhouden met een veto, maar dat wilde hij juist vermijden.

Het Congres wil Moskou met de sancties ook straffen voor de annexatie van de Krim, de militaire activiteiten in het oosten van Oekraïne en het schenden van mensenrechten. 'Een bijna unaniem Congres is klaar om president Poetin een duidelijke boodschap te sturen namens het Amerikaanse volk en onze bondgenoten', aldus de Democraat Benjamin Cardin. 'En we hebben president Trump nodig om de boodschap over te brengen.'

Het Witte Huis staat achter sancties van het Congres tegen Rusland, zei woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zondag in het tv-programma This Week. Rusland noemt de sancties 'hoogst negatief'.

Meer lezen?
Voor Amerikaanse advocaten zijn de affaires rond de verkiezingen en de mogelijke contacten tussen de Trump-campagne en de Russen een goudmijn. Maar de vraag is: wie draait er op voor de torenhoge kosten?

Wie is de oud-spion die Trump Jr. sprak?
En alweer heeft zich een deelnemer aan het Donald Jr.-gesprek gemeld: de Russisch-Amerikaanse lobbyist en voormalige KGB-contraspion Rinat Akhmetshin. Wat is zijn band met het Kremlin? En wat was zijn rol bij een Nederlandse rechtszaak?

Dit zijn de hoofdrolspelers in de beruchte e-mails van Donald Trump Jr.
Tipgever Goldstone, een Russische vader en zoon en een mysterieuze 'Crown Prosecutor' Wie zijn zij allemaal, en hoe kennen ze elkaar?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden