Update

Russische advocate ontkent Trump jr. belastende informatie over Clinton te hebben beloofd

De Russische advocate Natalia Veselnitskaja ontkent tegenover NBC News dat ze Donald Trump Jr. voorafgaand aan een ontmoeting belastende informatie over Hillary Clinton had beloofd. Ook beweert ze geen banden te hebben met het Kremlin. De verklaring volgt op het bericht van The New York Times dat Trump Jr., die erkent dat het gesprek over Clinton ging, vooraf zou hebben geweten dat de door Veselnitskaja beloofde informatie afkomstig was van het Kremlin. De ontmoeting tussen de twee was de eerste aanwijzing dat het kamp-Trump wel oren had naar Russische hulp in de verkiezingscampagne.

Michael Persson
Donald Trump Jr. in april in Washington. Beeld ap
Donald Trump Jr. in april in Washington.Beeld ap

Volgens de Amerikaanse krant kreeg Trump jr. via e-mail van de persoon die de ontmoeting regelde te horen dat Veselnitskaja's informatie van het Kremlin kwam. De krant meldt dat op basis van drie bronnen die van de e-mail afweten. 'Ik heb nooit belastende of gevoelige informatie over Clinton in bezit gehad', zegt de Russische advocate nu.

De ontmoeting vond plaats vlak nadat zijn vader de Republikeinse voorverkiezingen op zijn naam had geschreven en was georganiseerd door Rob Goldstone, een publicist en voormalige Britse tabloidjournalist. Volgens mensen die de e-mail in kwestie hebben gezien, liet Goldstone aan Trump jr. weten dat de belastende informatie afkomstig was van het Kremlin, omdat Rusland de campagne van Donald Trump wilde helpen.

Trump jr. zelf, leden van het Witte Huis en het Kremlin ontkennen of bagatelliseren de interpretatie van The New York Times, de krant die zondag ook al onthulde dat de ontmoeting had plaatsgevonden. Maar ook uit hun reacties blijkt dat er wel degelijk een ontmoeting is geweest, die een grote rol zal spelen in het FBI-onderzoek naar de Russische banden met het team-Trump tijdens de verkiezingen.

Het is namelijk de eerste keer dat bekend wordt dat een van Trumps nauwste intimi met een Russische gesprekspartner heeft overlegd over Clinton. Het is een stukje van de puzzel die antwoord moet geven op de grote vraag die sinds de verkiezingen wordt gesteld: wist Trump of iemand uit zijn entourage van de Russische pogingen hen te helpen, en zo ja, hebben ze daarbij samengewerkt?

Wikileaks

Volgens de Times kreeg Trump junior belastende informatie over Clinton aangeboden. Onduidelijk is of hij die informatie vervolgens ook heeft geaccepteerd. Ruim een maand later zouden via Wikileaks de eerste gehackte e-mails van de Democratische partij naar buiten komen. Daarvan hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten later gezegd dat het Kremlin erachter zit.

Het nieuws over de ontmoeting betekent hoe dan ook dat Donald Trump jr. diverse malen heeft gelogen over zijn banden met de Russen. Hij heeft altijd ontkend dat hij als lid van de Trump-campagne met Russen heeft gesproken. 'Er was geen enkele ontmoeting waarbij ik de campagne op enige manier of in enige vorm vertegenwoordigde', zei hij in maart.

De ontmoeting vond plaats op 9 juni 2016 in de Trump Tower. Ook aanwezig waren Jared Kushner, de schoonzoon van de president, en Paul Manafort, de campagneleider die veel zakelijke banden met de Russen had. Aan de andere kant van de tafel zat Natalia Veselnitskaja, een advocate die vooral bekend staat om haar lobbywerk tegen Amerikaanse anti-Russische wetgeving.

Trump junior erkent dat het gesprek over Clinton is gegaan, maar ontkent dat Veselnitskaja de Trump-campagne wilde helpen met schadelijke informatie. Hij zegt dat ze hem vertelde dat het juist Clinton was die samenwerking met de Russen zocht.

Donald Trump jr. in de Trump Tower, waar de ontmoeting plaatsvond. Beeld epa
Donald Trump jr. in de Trump Tower, waar de ontmoeting plaatsvond.Beeld epa

Die verklaring zondag kwam nadat hij zaterdag, toen The New York Times een reactie vroeg op het nieuws van de ontmoeting (maar nog niet wist dat die ontmoeting over Clinton was gegaan), nog had verzwegen dat Clinton onderwerp van gesprek was geweest. Trump vertelde toen dat het vooral was gegaan over de adoptie van Russische kinderen.

Het past in de lijn van eerdere onthullingen over gesprekken tussen Russen en leden van de Trump-campagne. Eerst worden ze vergeten, dan ontkend, en vervolgens wordt het onderwerp van gesprek steeds zo aangepast dat de ontmoetingen onschuldig lijken.

Zo waren eerder Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, zijn minister van Justitie Jeff Sessions en zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner vergeten hun gesprekken met de Russische ambassadeur Sergei Kisljak te melden, zoals zij als kandidaat-regeringsfunctionarissen moesten doen om toegang te krijgen tot geheime informatie. Flynn hield vervolgens vol dat het over niemendalletjes was gegaan. Het kostte Flynn de kop, omdat hij er ook over had gelogen tegen vicepresident Mike Pence. Sessions mocht blijven, omdat zijn gesprekken volgens hem niet over de verkiezingen gingen.

De ontmoetingen van Kushner met Kisljak werden in april onthuld door The New York Times. Kushner diende daarop een herziene verklaring in, waarin hij wél melding maakte van gesprekken met de Russen. Eén daarvan was dat met Veslenitskaja. De Times kreeg daar lucht van, en is verder gaan graven.

Een woordvoerder van het Kremlin zei de advocate niet te kennen en geen tijd te hebben alle verrichtingen van Russische advocaten te volgen. Reince Priebus, stefchaf van het Witte Huis, noemde de onthulling een 'nothing-burger'.

Welke onderzoeken naar Trump lopen er?

Het zijn er vijf, en ze hebben allemaal direct of indirect met Rusland te maken.

Het belangrijkste onderzoek wordt gedaan door speciaal aanklager Robert Mueller, een gerespecteerde oud-FBI-directeur. Hij leidt het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 en de mogelijke rol die het campagneteam van Trump hierbij heeft gespeeld. Mueller nam het onderzoek over van de FBI nadat Trump daar de directeur van ontsloeg.

Vijf vragen over de bevoegdheden van een speciaal aanklager
Naar het ontslag van FBI-directeur James Comey loopt ook een onderzoek, dit keer door de toezichthoudende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie wil erachter komen of Trump druk heeft uitgeoefend op Comey om het FBI-onderzoek naar de Russische invloeden (dat nu dus door de onafhankelijke Mueller wordt geleid) stop te zetten.

Reconstructie: hoe Trumps frustratie over het Rusland-onderzoek leidde tot Comey's haastige ontslag
De rechterlijke commissie van de Senaat doet ook nog onderzoek naar Trump's verhoudingen met Comey en het ontslag van Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de president.

Welke valkuilen liggen er op de loer voor Michael Flynn?
Daarnaast zijn er nog de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat. Die doen ook allebei onderzoek naar de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland. De commissie van het Huis focust daarbij op de onthullingen rond Michael Flynn, terwijl de commissie van de Senaat zich breder bezighoudt met Russische inmenging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden