nieuwsverenigd koninkrijk

Russisch vriendje van Boris Johnson in Hogerhuis

De inwoners van Siberië hebben sinds vandaag een stem in de Britse politiek. Gekleed in de traditionele hermelijnmantel is Lord Lebedev of Hampton and of Siberia ingezworen in het Hogerhuis. Zijn benoeming in The House of Lords heeft voor de nodige kritiek gezorgd, temeer omdat deze Brits-Russische persbaron een goede vriend van Boris Johnson is.

Patrick van IJzendoorn
Jevgeni Lebedev. Beeld WireImage
Jevgeni Lebedev.Beeld WireImage

De 40-jarige Jevgeni Lebedev woont sinds eind jaren tachtig in Londen, waar vader Alexander als KGB-functionaris kwam te werken op de Russische ambassade. Na de hervormingen onder Boris Jeltsin werd Alexander rijk als bankier. De oligarch investeerde in kranten, waaronder The Evening Standard, waar zijn zoon nu de baas van is.

De miljardairszoon heeft een brede interesse. Hij is, samen met de acteur Ian McKellen, eigenaar van de historische pub The Grapes en heeft een flinke kunstverzameling opgebouwd, met werken van Lucian Freud, Francis Bacon en Damien Hirst. Hij heeft een wolf met de naam Boris, niet vernoemd naar Johnson, maar naar Jeltsin.

Hoge kringen

Zijn rol als mediamagnaat leverde contacten in hoge kringen op. Hij raakte goed bevriend met Boris Johnson, toen nog burgemeester van Londen. Lebedev was in de winter van 2016 aanwezig bij het geheime overleg tussen Michael Gove en Boris Johnson, waarin laatstgenoemde besloot campagne te gaan voeren voor Brexit.

Tekenend voor de goede band tussen de twee is het bezoek dat Boris Johnson, als minister van Buitenlandse Zaken, bracht aan de Italiaanse villa van Lebedev, in Toscane. De Britse inlichtingendienst was bezorgd over dit bezoek. Sinds Johnson premier is, staat Lebedev niet meer op een lijst personen die een veiligheidsrisico vormen.

Vriendjespolitiek

Afgelopen najaar werd bekend dat Lebedev een adellijke titel aangeboden heeft gekregen, wat hem het recht heeft in het Hogerhuis plaats te nemen. Zijn titel is Baron Lebedev of Hampton and of Siberia. Hij woont op het landgoed van Hampton Court, terwijl ‘Siberia’ een eerbetoon is aan bariton Dmitri Aleksandrovitsj Hvorostovsk.

Volgens critici stopt Johnson de herzieningskamer vol met vrienden, waar Lebedev het meest duidelijk bewijs van zou zijn. Hij had ook voormalig topcricketer en Brexiteer Ian Botham aangedragen, evenals zijn eigen broertje Jo. De Rus zal als crossbencher in het Hogerhuis zitten, wat betekent dat hij een onafhankelijke senator is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden