Nieuws

Russisch parlement wil Navalny’s aanhangers van de politiek uitsluiten

Poetin-gezinde leden van het Russische parlement willen aanhangers van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny verder de pas af te snijden. Navalny’s organisatie werd vorige week al door de autoriteiten op een lijst van extremistische organisaties geplaatst, hoewel de rechter daar nog een uitspraak over moet doen.

Navalny’s vrouw Joelia Navalnaya verlaat de rechtbank van Moskou. Beeld AFP
Navalny’s vrouw Joelia Navalnaya verlaat de rechtbank van Moskou.Beeld AFP

Verwacht wordt dat de rechter de eis van de autoriteiten deze maand zal toewijzen, waardoor Navalny’s netwerk officieel verboden wordt. Uit vrees voor juridische problemen hebben medewerkers van Navalny, die in een strafkamp zit, de organisatie al opgeheven.

Een groep Russische parlementariërs heeft nu een voorstel ingediend om te voorkomen dat medewerkers van Navalny de komende jaren aan de parlementsverkiezingen kunnen meedoen. Volgens het wetsvoorstel mogen mensen die in de drie jaar vóór het verbod bij ‘extremistische of terroristische organisaties’ betrokken waren, zich niet kandidaat stellen voor de Doema, het Russische parlement.

De leiders van dergelijke organisaties mogen vijf jaar niet meedoen, voor gewone medewerkers geldt het verbod voor drie jaar. Ook mensen die financiële steun hebben verleend worden voor die termijn uitgesloten. In de praktijk zou dat betekenen dat tal van aanhangers van de oppositie voorlopig geen kans meer hebben om een rol te spelen in de landelijke politiek.

200 duizend aanhangers

‘We hebben al een hele massa wetten tegen Navalny gezien, maar zoiets hebben we nog niet meegemaakt’, reageerde Leonid Volkov, Navalny’s voornaamste medewerker. Hij voorspelde dat de maatregel misschien wel 200 duizend aanhangers zal treffen die geld hebben overgemaakt aan Navalny’s anti-corruptieorganisatie FBK of zijn Fonds voor de bescherming van mensenrechten.

Tegelijkertijd zijn de autoriteiten ook druk bezig de onafhankelijke media verder aan banden te leggen. Afgelopen week werd de nieuwssite Meduza.io al tot ‘buitenlandse agent’ verklaard, waardoor het de journalisten heel moeilijk zal worden in Rusland te werken. De staf van Meduza was eerder al uitgeweken naar Letland om aan de druk van het Kremlin te ontkomen.

President Poetin ondertekende deze week een wet die boetes oplegt aan Russische media die berichten van nieuwssites als Meduza overnemen zonder te vermelden dat die afkomstig zijn van een ‘buitenlandse agent’. Per bericht kunnen ze daarvoor een boete van ongeveer 600 euro krijgen.

Het lijkt er ook op dat de autoriteiten een nieuwe aanklacht tegen Navalny zelf voorbereiden. Tijdens de behandeling van zijn beroep tegen een eerdere veroordeling wegens smaad beschuldigden ze hem ervan dat hij een organisatie heeft gevormd die tegen de belangen en rechten van het Russische volk ingaat. Als ze daarvoor een formele aanklacht tegen hem indienen, hangt hem mogelijk een verdere celstraf boven het hoofd.

Hij zit momenteel al een straf van 2,5 jaar jaar uit in een strafkamp, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de meldplicht onder een eerdere voorwaardelijke straf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden