Russisch parlement: hoge straf blasfemie

Het Russische parlement heeft deze week een eerste stap gezet naar strenge bestraffing van antireligieuze daden. Hoge boetes en gevangenisstraffen liggen in het verschiet voor het beledigen van gelovigen of het bezoedelen van heilige plekken.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - De wet tegen blasfemie is volgens haar indieners een direct gevolg van het protestoptreden van de band Pussy Riot in een orthodoxe kathedraal in februari vorig jaar.

Jaroslav Nilov,het hoofd van de religiecommissie in de Doema, beschouwt het als bewijs dat 's lands traditionele religies onder vuur liggen. Ook president Poetin, wiens nauwe banden met de orthodoxe patriarch Kirill het onderwerp waren van het protest vanPussy Riot, zou een groot voorstander zijn van de wet tegen godslastering - al waarschuwde hij vorig jaar dat de wet om een zorgvuldige behandeling vraagt.

De tekst van de ontwerpwet tegen blasfemie refereert aan beledigingen van religies die 'een integraal onderdeel vormen van Ruslands historische erfenis' - naast het Russisch-orthodoxe geloof zijn dat waarschijnlijk ook de islam, het judaïsme en het boeddhisme.

De Doema heeft de wet in eerste lezing aangenomen met 330 tegen 7 stemmen. Er volgen nog twee lezingen en behandeling in de Federatieraad alvorens president Poetin er zijn handtekening onder kan zetten.

De maximumboete voor het kwetsen van de gevoelens van gelovigen gaat omhoog van 1.000 roebel naar 300.000 roebel (van 25 naar 7.500 euro), maar er kan ook tot tweehonderd dagen gemeenschapswerk worden opgelegd of tot drie jaar strafkolonie.

De Doema is het afgelopen jaar erg druk geweest met de invoering van nieuwe verboden, het verhogen van straffen voor bestaande verboden en het uitbreiden van de definitie van wat voorheen ook al niet mocht. Deze week zag ook een aangescherpte wet tegen voetbalhooliganisme en een nieuwe wet tegen schelden in de media.

Tot nu toe is het 'feminisme' de dans ontsprongen, maar patriarch Kirill noemde dit fenomeen dinsdag wel 'erg gevaarlijk': 'Het is een vernietigende kracht voor het gezin en uiteindelijk het vaderland'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden