Russisch nu officiële taal in groot deel Oekraïne

De omstreden taalwet die vorige maand tot rellen in Oekraïne leidde, is maandag definitief aangenomen door het Oekraïense parlement. Dat gebeurde nadat leden van de oppositie boos de vergaderzaal hadden verlaten. Het wetsvoorstel beoogt het Russisch in grote delen van het land tot tweede officiële taal te maken, naast het Oekraïens.

Redactie
Protest voor het parlementsgebouw in Oekraïne, waar het omstreden voorstel behandeld werd. Beeld epa
Protest voor het parlementsgebouw in Oekraïne, waar het omstreden voorstel behandeld werd.Beeld epa

Buiten probeerden ongeveer 1000 demonstranten tevergeefs bij het parlementsgebouw in de buurt te komen om hun stem te verheffen tegen het wetsvoorstel.

Parlementsvoorzitter Volodimir Litvin stuurt het wetsvoorstel nu naar president Viktor Janoekovitsj. Als die het voorstel ondertekent, treedt de wet in werking. De voornamelijk Russisch-sprekende achterban van Joenoekovitsj in het oosten van het land zal teleurgesteld zijn als de president de wet niet tekent. Zijn regering kan alle steun gebruiken voor de verkiezingen in oktober. De regering moest onder druk van de crisis impopulaire hervormingen doorvoeren op het gebied van de belastingen en pensioenen.

Het parlement kwam speciaal terug van vakantie om over het wetsvoorstel te stemmen.

Timosjenko
Ex-premier Joelia Timosjenko, die in de gevangenis zit, wordt de symbolische leider van haar partij bij de parlementsverkiezingen in oktober in Oekraïne. Dat bleek vandaag bij het begin van de verkiezingscampagne.

Op een congres in Kiev besloot een coalitie van oppositiepartijen Timosjenko boven aan de lijst te zetten. Wettelijk is dat verboden, omdat de kieswet bepaalt dat gevangenen niet op de kandidatenlijst mogen staan.

Een Oekraïense rechtbank veroordeelde Timosjenko in oktober tot 7 jaar celstraf wegens machtsmisbruik. Velen spreken echter van een door president Viktor Janoekovitsj geïnitieerd politiek proces om zijn belangrijkste rivale uit te schakelen.

Timosjenko was een van de hoofdrolspelers tijdens de Oranjerevolutie eind 2004, die een einde maakte aan het autoritaire bewind in Oekraïne. Later werd ze premier. In 2010 verloor ze de presidentsverkiezingen van Janoekovitsj, een vertegenwoordiger van het op Rusland gerichte oude bewind.

De oud-premier wordt overigens in een ziekenhuis behandeld voor rugklachten. Internationaal was er veel ophef over een incident waarbij ze door haar bewakers zou zijn geslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden