Nieuws

Russisch lhbti-gezin bedreigd met de dood na rol in reclamespotje

Een lhbti-gezin uit Rusland dat onlangs in een reclamespotje voor een Russische winkelketen figureerde is naar Spanje gevlucht. Het gezin voelde zich volgens de nieuwssite Radio Free Europe/Radio Liberty niet meer veilig in Rusland nadat het een stroom van bedreigingen met de dood had gekregen.

Het logo van VkusVill op een winkel in Moskou. Beeld REUTERS
Het logo van VkusVill op een winkel in Moskou.Beeld REUTERS

Moeder Joema, haar dochters Mila en Alina en Ksjoesja, de vriendin van Alina, werden in het spotje van VkusVill, een winkelketen voor organische producten, gepresenteerd als vertegenwoordigers van het moderne Rusland. Maar de online spotjes vielen slecht bij veel Russen die dergelijke niet-traditionele levensvormen zien als een bedreiging voor de Russische cultuur en zelf het voortbestaan van de Russische natie.

Nadat het winkelbedrijf de spotjes op zijn website en op Instagram had geplaatst, werd het gezin plat gebeld door conservatieve Russen die hen de dood toe wensten. Ook via Instagram kwamen doodsbedreigingen binnen. Ook het bedrijf ontving tal van bedreigingen.

Het reclamespotje met de vier maakte deel uit van een serie onder de titel ‘Recepten voor Geluk’. Moeder Joema (uit veiligheidsoverwegingen houdt ze haar achternaam geheim) werd gepresenteerd als een veganist en lhbti-activist.

In het spotje zei Joema dat ‘familie meer is dan een stempel in je paspoort’. ’In de 21ste eeuw is het mensen die je liefhebben, altijd voor je opkomen, mensen met wie je samen door het leven gaat’.

Waarschuwing

Om juridische problemen te voorkomen had VkusVill de reclame vergezeld doen gaan van de waarschuwing dat die alleen voor bezoekers boven de achttien geschikt was. Volgens een wet die president Poetin in 2013 door het parlement joeg is ‘propaganda’ voor homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar.

Onder druk van de protesten trok VkusVill de spotjes haastig terug en verontschuldigde het bedrijf zich voor de ‘fout’. Die was volgens de leiding van het bedrijf te wijten aan ‘het gebrek aan professionaliteit van enkele medewerkers’.

Vanuit Barcelona liet Joema aan Radio Free Europe weten dat ze voorlopig niet van plan zijn terug te keren naar Rusland. De afgelopen jaren zijn ook tal van andere Russen uitgeweken naar het Westen omdat zij zich vanwege hun seksuele geaardheid bedreigd voelen in hun land.

VkusVill heeft in Rusland ruim 1200 vestigingen over het hele land. Sinds 2020 heeft het ook een aantal winkels in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden