Russisch leger voert aanvallen op Grozny en berggebieden op

Russische eenheden hebben dit weekeinde hun aanvallen op zowel het centrum van Grozny als de bergachtige gebieden ten zuiden van de Tsjetsjeense hoofdstad opgevoerd....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

GROZNY

De Tsjetsjeense minister van Informatie, Movladi Oedoegov, sprak van de zwaarste bombardementen op Grozny sinds die van 31 december. Op die datum begonnen de Russen hun offensief op de stad, nadat ze de republiek 11 december waren binnengevallen om een einde te maken aan het onafhankelijkheidsstreven van Tsjetsjenië.

'De Russische troepen zetten allerlei soorten wapens in: artillerie, mortieren, tankgeschut en bommenwerpers', aldus Oedoegov, die aan de grens met buurrepubliek Ingoesjetië de vijfkoppige delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa opwachtte.

De OVSE stelt een onderzoek in naar beschuldigingen als zouden in Tsjetsjenië op grote schaal mensenrechten worden geschonden. De delegatie is van plan na haar bezoek aan Grozny terug te keren naar Moskou voor gesprekken met Russische functionarissen.

Zaterdag waarschuwde de Tsjetsjeense leider Dzjochar Doedajev dat hij de oorlog zal verplaatsen naar Russische steden wanneer Moskou de aanvallen niet staakt en binnen een maand vredesbesprekingen aangaat. 'Een stad in brand steken is eenvoudig. Daar heb je geen tanks of vliegtuigen voor nodig', aldus Doedajev. De Russische regering deed zijn dreigement af als 'onbegrijpelijk' en suggereerde dat Doedajev iedere realiteitszin heeft verloren. Kort daarvoor hadden Tsjetsjeense leiders zich nog gedistantieerd van uitspraken van hun 'minister van Buitenlandse Zaken' Joesoef.

Joesoef had in Washington verklaard dat Moskou zou worden platgebrand. Tot grote ergernis van Moskou werd Joesoef ontvangen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woordvoerster Christine Shelly verdedigde het Amerikaanse standpunt door te zeggen dat de Verenigde Staten beide partijen willen horen, maar dat zij de territoriale integriteit van de Russische Federatie erkennen.

Dit weekeinde klonken volgens getuigen in Grozny iedere dertig seconden explosies en stegen grote rookkolommen uit boven het centrum van de stad. Zaterdag richtten de Russen hun aanvallen op het Minoetka-plein, een voormalig verkeersknooppunt op zo'n twee kilometer van het centrum. Daarnaast werden de westelijke buitenwijk Tsjernoretjsije en de dorpen Alchan-Joert en Alchan-Kala in het zuidwesten zwaar beschoten.

De Tsjetsjeense autoriteiten beschuldigen de Russen ervan grote aantallen Tsjetsjeense en Ingoesjetische mannen op te pakken om te voorkomen dat zij zich bij de verdediging aansluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden