Russisch leger omsingelt rebellen in Dagestan

Het Russische leger heeft vrijdag de moslim-rebellen in Dagestan tijdens een grootscheeps offensief volledig omsingeld, zo meldt het Dagestaanse ministerie van Binnenlandse Zaken....

Volgens de militaire commandant van de regio Noord-Kaukasus, generaal Viktor Kazabtsjev, zullen 'binnen enkele dagen' de rebellen zijn 'geliquideerd'.

Dit optimisme wordt niet gedeeld door een officier van de speciale politie-eenheden in Toelokh, een gemeente in het Botlich-district waar de moslim-rebellen actief zijn. De officier, een zekere Mourat, vertelde tegen de correspondent van het Franse persbureau AFP: 'Het terrein is uiterst moeilijk. Er loopt een weg langs een rivier, die ingebed ligt tussen de bergen. Niemand kan hier langs! Tien rebellen die zich handig in de bergen hebben verschanst, kunnen een heel bataljon minstens een week tegenhouden.'

Een majoor van het Russische leger bevestigt het oordeel van Mourat: 'Je weet niet waar ze vandaan komen, waar ze heengaan of van waar ze je onder vuur nemen. Zij zijn thuis in dit gebied. De streek zuiveren zal niet gemakkelijk zijn.' Uit de woorden van de nieuwe Russische premier Vladimir Poetin valt af te leiden dat Moskou geen riskante veldtocht overweegt.

Moskou kiest vooralsnog voor de luchtoorlog: 'De bases van de bandieten zullen, waar ze zich ook bevinden, worden gebombardeerd. Tsjetsjenië maakt deel uit van de Russische federatie en ook daar zullen we de rebellen bestoken', zwoer Poetin. 'We gaan de moslim-rebellen vernietigen.'

Vertegenwoordigers van de leider van de moslim-rebellen, Chamil Bassajev, hebben in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny meegedeeld dat Russische troepen Tsjetsjenië zijn binnengedrongen en stellingen hebben ingenomen in het Itsjerskaja-district dat grenst aan Stavropol. De militaire commandant van de rebellen, de Jordaniër Chattab, heeft aangekondigd dat hij de strijd voortzet. 'Wij gaan door, Allah is groot!' riep hij tijdens tv-opnamen. Het moslim-legertje zou uit twaalfhonderd man bestaan.

De Finse regering, die thans dienstdoend voorzitter is van de Europese Unie, heeft haar bezorgdheid uitgesproken dat het conflict in Dagestan zal escaleren. Helsinki roept Moskou op militair 'binnen de perken te blijven' bij het herstel van de orde in Dagestan. Finland benadrukt wel dat Europa de territoriale integriteit van Rusland ten volle erkent.

Duizenden dorpelingen - Dagestanen en Russen - zijn vanwege de gevechten tussen de moslim-rebellen en het Russische leger op de vlucht geslagen. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties schat hun aantal op zesduizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden