Russisch leger laat vluchtelingen grens passeren

Bussen vol vluchtelingen konden donderdag vrijwel zonder restricties de grens tussen Tsjetsjenië en Ingoesjetië passeren. Voor het eerst lieten de Russische troepen ook volwassen mannen door....

ReutersAFP en AP

Het Russische leger besloot de grens te openen omdat zowel de president van Ingoesjetië als de humanitaire missie van de Verenigde Naties in het gebied sterke druk uitoefende. Het hoofd van de grenswachten in Ingoesjetië zei te hopen dat de vluchtelingen binnen een dag het grensgebied kunnen verlaten. Er zijn plannen om bussen in te zetten om de vluchtelingen in beide richtingen sneller de grens te laten oversteken.

Aan de Tsjetsjeense kant van de grens stonden nog duizenden vluchtelingen te wachten. Een van hen was de 68-jarige Tamara Grigorjevna, een Russin uit Grozny. 'Ik heb al mijn familieleden daar vandaan gehaald. We gaan allemaal naar Rusland', zei zij. 'Nog een oorlog overleven we niet.'

Tsjetsjeense functionarissen kwamen donderdag bijeen om te bespreken hoe er hulp kan worden verleend aan burgers die niet op de vlucht zijn geslagen. Vice-premier Kazbek Machasjev zei dat de hulpverlening steeds moeizamer verloopt omdat de Russen alle wegen en bruggen kapot schieten.

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het Russische leger donderdag opgeroepen een bestand in Tsjetsjenië af te kondigen. De raad riep in een resolutie op tot een 'vreedzame dialoog' tussen de Russische autoriteiten en de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov.

Ondanks de steeds luider klinkende internationale kritiek gaat de Russische aanval op de afvallige republiek gewoon door. In heel Tsjetsjenië werden dorpen gebombardeerd en het leger trok door dorpen in het westen verder op richting de hoofdstad Grozny. Buitenwijken van Grozny werden bestookt door artillerie.

Tsjetsjeense strijdkrachten voerden twaalf aanvallen uit op Russische troepen. De Russische minister van Defensie Igor Sergejev herhaalde gisteren dat het leger niet zal rusten voor het hele gebied weer onder Russische controle is.

Premier Vladimir Poetin heeft voorgesteld tijdelijk een visumplicht in te stellen voor mensen die vanuit Georgië en Azerbeidzjan naar Rusland reizen. Volgens de regering zijn er militante sympathisanten van de opstandelingen vanuit Georgië de grens met Tsjetsjenië overgestoken.

Moskou veronderstelt ook dat militante islamieten vanuit Turkije en het Midden-Oosten naar Tsjetsjenië reizen via Azerbeidzjan, dat grenst aan Dagestan. Het ministerie van Defensie zei dat er ongeveer driehonderd huurlingen vanuit Tadzjikistan in Tsjetsjenië zijn aangekomen en dat ongeveer vijfhonderd anderen momenteel voor de strijd worden klaargestoomd in Afghanistan.

Poetin verklaarde dat de visummaatregel moet gelden voor de verdere duur van wat hij omschreef als de anti-terreurcampagne in Tsjetsjenië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden