Russisch leger krijgt nieuwe kernraketten

Rusland gaat een deel van zijn strategische kernarsenaal vernieuwen. Volgens minister van Defensie Sergejev wordt een regiment van de strategische strijdkrachten dit jaar uitgerust met nieuwe kernraketten van het type Topol ('Populier')....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Het is de bedoeling dat de Topols in de toekomst de ruggengraat van het Russische strategische kernarsenaal gaan vormen. De raketten zijn uitgerust met één kernkop en zijn dus niet geschikt voor een verrassingsaanval. Door hun mobiliteit zijn de raketten bij uitstek geschikt voor een vergeldingsaanval. Daarbij komt dat ze trefzekerder zijn dan de raketten waarover Rusland nu beschikt.

Eind vorig jaar werden al twee Topol-raketten - in NAVO-terminologie worden de raketten met SS-27's aangeduid - bij wijze van proef in silo's in een dorp in de regio Saratov geplaatst.

Belangrijk is dat de Topol volledig van Russische makelij is; de oudere raketten kwamen deels uit Oekraïne, dat nu onafhankelijk is. Voor het vervoer is Rusland voorlopig nog wel afhankelijk van een ander land. De reusachtige vrachtwagens waarop de mobiele versie van de Topol vervoerd wordt, worden geproduceerd in Wit-Rusland.

De plaatsing van de nieuwe kernraketten is in overeenstemming met de wapenverdragen die Rusland met de VS gesloten heeft. Volgens het Start-I akkoord over beperking van de strategische wapens mogen beide landen de bestaande kernraketten onder strikte voorwaarden vervangen door nieuwe.

Het Topol-project is het paradepaardje van de nieuwe minister van Defensie, Igor Sergejev, die voorheen het bevel voerde over de Russische nucleaire afschrikkingsmacht. Sergejev hoopt dat de plaatsing van de nieuwe kernraketten het makkelijker zal maken het parlement over te halen zijn goedkeuring te geven aan het Start-II verdrag, waarbij de VS en Rusland hun strategische kernarsenalen beperken tot 3000 en 3500 kernkoppen. Rusland heeft nu zo'n 6000 strategische kernkoppen.

Het conservatieve parlement is tegen ratificatie van het Start-II verdrag, dat inmiddels wel door de Amerikaanse Senaat is goedgekeurd. De Senaat heeft daarbij echter wel als voorbehoud gesteld dat de goedkeuring automatisch vervalt als Rusland het akkoord weigert te ratificeren.

De Russische regering en defensie-experts hebben het parlement al vele malen vergeefs geprobeerd uit te leggen dat het niet ratificeren van het Start-II verdrag juist in het nadeel van Rusland is. De VS kunnen immers veel makkelijker een groot kernarsenaal in stand houden dan het armlastige Moskou, om nog maar te zwijgen van vernieuwing van de kernraketten.

De huidige bevelhebber van de strategische strijdkrachten, generaal Jakovlev, zei onlangs dat 60 procent van de Russische kernraketten eigenlijk aan vervanging toe is, maar dat wegens geldgebrek per jaar hooguit 2 procent van het kernarsenaal kan worden vervangen.

Ratificatie van het Start-II verdrag opent bovendien de weg tot onderhandelingen met de VS over nieuwe beperkingen van de kernarsenalen. Volgens de Amerikaanse Senaat mogen de besprekingen daarover pas beginnen na goedkeuring van het verdrag door het Russische parlement.

Volgens Russische defensie-experts zal die afslanking de doelmatigheid van het kernarsenaal alleen maar ten goede komen.

Door de financiële problemen waarmee het leger te kampen heeft, beginnen de nucleaire strijdkrachten een steeds belangrijker rol in de Russische defensieplannen te spelen. Wat dat betreft is de situatie heel anders dan in de Sovjet-periode, toen het Westen zoveel nadruk legde op kernwapens wegens het enorme overwicht van de Sovjet-Unie op conventioneel terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden