Russisch bedrijfsleven klaagt over reactie parlement op sancties VS

Na klachten van het bedrijfsleven heeft het Russische parlement besloten voorlopig af te zien van een wet die het strafbaar maakt mee te werken aan westerse sancties tegen Russische personen of bedrijven. Daarop zou maximaal vier jaar gevangenis komen te staan. Maar de maatregel is nog niet van de baan.

De Doema, het Russische parlement, stemde eerder deze week  in eerste lezing voor de maatregel die vooral bedoeld was om een aantal Russische oligarchen met nauwe banden met president Poetin uit de wind te houden. Zij werden vorige maand getroffen door Amerikaanse sancties die het voor banken en andere bedrijven uitermate riskant maken zaken met hen te doen.

Met het wetsvoorstel wilde de Doema Russische bedrijven, maar ook buitenlandse firma's die een vestiging in Rusland hebben, dwingen zaken te doen met de getroffen zakenlieden. Volgens de tekst is het verboden hun 'normale commerciële transacties', zoals bancaire diensten, te weigeren. Een van de zwaarst getroffen oligarchen is Oleg Deripaska, wiens aluminiumconcern RusAl een groot deel van zijn waarde verloor na de afkondiging van de sancties. Ook een andere Russische miljardair, Viktor Vekselberg, werd van de ene op de andere dag een paria op de internationale geldmarkt.

De Doema besloot de definitieve stemming over het pakket tegenmaatregelen uit te stellen na protesten van de bond van Russische ondernemers RSPP. Die wees erop dat het wetsvoorstel funest  zou zijn voor het investeringsklimaat in Rusland. Als buitenlandse ondernemers persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het naleven van sancties die voor hen verplicht zijn, zullen sommige bedrijven mogelijk besluiten te verkassen.

Drie jaar gevangenisstraf

De Russische ondernemers maken zich ook zorgen over de bepaling dat het vrijgeven van bedrijfsinformatie, bijvoorbeeld over hun activiteiten met andere bedrijven, kan worden opgevat als het meewerken aan buitenlandse sancties. Volgens het wetsvoorstel kunnen mensen die meewerken aan de invoering van sancties tegen Rusland drie jaar gevangenisstraf krijgen. 

De laatste maatregel zou een gevaar betekenen voor mensen als de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die in het verleden herhaaldelijk heeft opgeroepen op sancties tegen corrupte zakenlieden uit de omgeving van president Poetin. Daarbij noemde hij figuren als Igor Setsjin, de topman van de oliegigant Rosneft, Aleksej Miller van het energiebedrijf  Gazprom en de bankier Joeri Kovaltsjoek, ook een vertrouweling van Poetin.

Het is nog onduidelijk of het wetsvoorstel nu van de baan is of in aangepaste vorm zal terugkeren. Aanvankelijk omvatte het pakket ook een reeks contra-sancties, zoals importverbod voor landbouwproducten, medicijnen en apparatuur uit 'onvriendelijke' landen. Ook zou er een verbod komen op het inhuren van personeel uit dergelijke landen. Na waarschuwingen van het bedrijfsleven dat Rusland zichzelf daarmee in de voet zou schieten, schrapte de Doema die maatregelen. In plaats daarvan liet het parlement het aan de regering over te bepalen welke producten op de sanctielijst zouden komen te staan.

De Russische president Poetin en zakenman Oleg Deripaska in 2006. De VS kondigden vorige maand sancties af tegen de aluminiumbaron. Beeld epa
Een aluminiumfabriek van de Russische oligarch Oleg Deripaska in het Siberische Altsjinsk. Deripaska werd vorige maand door de VS op de sanctielijst gezet. REUTERS/Ilya Naymushin Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden