Russen vragen hulp buitenland voor de Koersk
Rusland heeft buitenlandse hulp ingeroepen om de bemanning van de zaterdag in de Barentsz Zee gezonken onderzeeboot Koersk te redden....
De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag vanaf zijn vakantieadres aan de Zwarte Zee dat de situatie kritiek was. Volgens vice-chefstaf Ilyin had Poetin na een gesprek met president Clinton de marineleiding het formele bevel gegeven 'hulp van iedereen te accepteren'.
De marine heeft dinsdagnacht en woensdag overdag nog enkele keren geprobeerd de Koersk te bereiken met een reddingscapsule. Deze pogingen zijn echter alle mislukt vanwege de sterke onderzeese stromingen. Bovendien wordt ondanks de sterke schijnwerpers het zicht onder water tot enkele centimeters gereduceerd door losgewoeld zand.
De laatste pogingen werden uitgevoerd met een zwaardere reddingscapsule, de Bester, die vijftig ton weegt. De hoop was dat deze wat minder last zou hebben van de stromingen, maar die hoop was vergeefs. Niettemin zei admiraal Vladimir Koeroyedov de verwachting te koesteren dat de reddingspogingen tot resultaat zullen leiden. Een reden voor dat optimisme gaf hij echter niet.
De informatieverstrekking verloopt haperend. Zo zeiden de Russen aanvankelijk dat de Koersk tot vrijdag zuurstof had, maar woensdag werd plotseling gemeld dat er een voorraad voor vijf dagen zou zijn. Ook is er weer onzekerheid over het aantal opvarenden van de Koersk: tot nu toe was er sprake van 116 man, maar sinds woensdag circuleert ook het getal 118.
Een Brits team, dat is uitgerust met een driemans mini-onderzeeër van het type LR5 en het onbemand observatievaartuigje Scorpio, is woensdag met een gecharterd Antonov transportvliegtuig overgebracht naar het Noorse Trondheim. Van daaruit wordt het met een Noors schip overgevaren naar het rampgebied.
Het is onduidelijk waarom het vliegtuig niet op een Russische basis in de buurt van Moermansk kan landen, wat tot aanzienlijke tijdwinst zou leiden. Westerse bronnen vermoeden dat de Russen bang zijn voor spionage.
De verwachting van de Britten is dat zij pas zaterdagavond bij de Koersk zullen arriveren. Ook een vijftien man sterk Noors duikteam uit de offshore-industrie is onderweg naar de Koersk. Het zou daar vrijdagavond aankomen. Deze duikers hebben meer ervaring in diepzee dan hun militaire collega's, zei een Noorse defensiewoordvoerder.
De vraag is of de Britten wel wat kunnen uitrichten. De LR5 zou in tegenstelling tot de Russische reddingscapsules te gebruiken zijn als het wrak scheef op de zeebodem ligt, maar de LR5 is nog nooit in de praktijk getest. Het kan zestien mensen per keer redden.