Russen staken strijd in Tsjetsjenië

Russische troepen zullen geen lucht- en artillerieaanvallen meer uitvoeren op Tsjetsjeense doelen. Commandant Trosjev van de Russische troepen in Tsjetsjenië en de door de Russen benoemde leider van een nieuwe Tsjetsjeense regering, Kadyrov, zijn dat zondag overeengekomen....

Reuters en AFP

'De oorlog in Tsjetsjenië is voorbij', zei Trosjev. Die uitspraak is opmerkelijk, omdat de Russen nooit spraken over het voeren van een oorlog in de opstandige republiek, maar over het bestrijden van terrorisme.

Trosjev kondigde aan dat veel legereenheden zullen worden teruggestuurd naar hun bases van waaruit zij opereerden voordat ze negen maanden geleden in Tsjetsjenië werden ingezet.

De commandant van de Russische troepen zei dat er alleen nog speciale operaties zullen plaatsvinden om de overblijfselen van criminele bendes op te ruimen, zo meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

Kadyrov, een Tsjetsjeense religieuze leider, verklaarde dat soldaten 'bandieten zullen bestrijden zoals zij dit ook in andere delen van de Russische Federatie doen'.

In een militaire verklaring werd gesteld dat Russische troepen er zaterdag voor het eerst dit jaar in waren geslaagd geen verliezen te lijden bij aanvallen door rebellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden