Russen staan aan poorten Goedermes en Sjali Laatste bolwerken Tsjetsjenen omsingeld

Russische troepen staan op het punt de laatste twee grote steden in te nemen die nog in handen zijn van het Tsjetsjeense verzet....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Russische eenheden trokken gisteren al de buitenwijken van Goedermes binnen, nadat de legerleiding de Tsjetsjeense verdedigers via luidsprekers had opgeroepen zich over te geven. Goedermes ligt 45 kilometer ten oosten van Grozny en is de op één na grootste stad van Tsjetsjenië.

De commandant van de Russische federale troepen in Tsjetsjenië, generaal Anatoli Koelikov, voorspelde dat de twee steden binnen enkele dagen in Russische handen zullen vallen.

Volgens officiële opgaven zouden bij de omsingeling van Goedermes en Sjali zes Russische militairen zijn omgekomen. Aan Tsjetsjeense zijde zouden de verliezen veel groter zijn.

De militaire operatie tegen het bewind van de Tsjetsjeense president Doedajev, die ruim drie maanden geleden begon, is de laatste dagen in een stroomversnelling geraakt. Vorige week namen de Russische troepen onverwacht snel de stad Argoen in, na zware artilleriebeschietingen.

Alles wijst erop dat de Tsjetsjeense troepen langzamerhand door hun wapens en munitie heen beginnen te raken. Het probleem is dat de zij hun wapenvoorraden niet langer kunnen aanvullen met wapens die ze op de Russen buitmaken, zoals ze in het begin van de oorlog deden. De Russische infanterie komt nu pas in actie als de Tsjetsjeense verdedigers totaal murw zijn gebeukt met onophoudelijke artilleriebeschietingen.

De Russische autoriteiten zijn vastbesloten de militaire operatie af te ronden voor 9 mei. Op die dag wordt in Moskou de de vijftigste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland gevierd. De feestelijkheden worden bijgewoond door de Amerikaanse president Clinton en de Britse premier Major.

Of het Moskou zal lukken de campagne in Tsjetsjenië volledig af te ronden voor die tijd, is zeer de vraag. Maar als Goedermes en Sjali eenmaal gevallen zijn, krijgt de oorlog wel een heel ander karakter. De troepen van president Doedajev rest dan niets anders dan zich terug te trekken in de bergen in het zuiden van de Kaukasische republiek en vandaaruit de strijd voort te zetten.

Het is nog onduidelijk of de Russen meteen zullen doorstoten om het bergachtige zuiden ook onder controle te krijgen. Mogelijk zullen zij zich er voorlopig toe beperken de wegen uit de bergen te blokkeren. De Tsjetsjenen kunnen dan alleen nog maar speldeprikken uitdelen aan de vijand.

De Russische autoriteiten maken dag in dag uit trots melding van nieuwtjes die moeten bewijzen dat het 'normale' leven terugkeert in de verwoeste hoofdstad Grozny. Zo gaan vanaf morgen weer treinen rijden op een stukje van de spoorweg naar de naburige republiek Ingoesjetië.

De leider van de ultra-nationalistische LDPR, Vladimir Zjirinovski, heeft de regering opgeroepen geen geld te 'verspillen' aan de wederopbouw van de stad.

Volgens Zjirinovski, wiens partij vrijwel als enige steeds vierkant achter de militaire operatie heeft gestaan, zou het beter zijn van Grozny een 'militair oefenterrein' te maken waar de Russische troepen zich kunnen oefenen in het innemen van steden.

De LDPR-leider mag zich sinds gisteren majoor bij de reserve-troepen noemen. Minister van Defensie Gratsjov verleende hem die rang in verband met zijn vijftigste verjaardag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.