nieuws

Russen passen strijdwijze aan om niet geraakt te worden door hightechwapens VS

Rusland past de strijdwijze en operaties aan om minder kwetsbaar te worden voor de Amerikaanse hightechwapens van Oekraïne. Tanks opereren op grotere afstand om buiten bereik te blijven van antitankwapens. Ook worden munitie- en benzinedepots verplaatst naar gebied ver achter het front.

Stieven Ramdharie
Oekraïense soldaten in een gevechtsvoertuig aan de frontlinie in de Donetsk-regio.   Beeld AFP
Oekraïense soldaten in een gevechtsvoertuig aan de frontlinie in de Donetsk-regio.Beeld AFP

Volgens Oekraïne zijn door de gewijzigde Russische tactieken in toenemende mate andere westerse wapens nodig om de Russen te bestrijden. Het gaat onder andere om antitankwapens die Russische tanks tot op 6 kilometer kunnen vernietigen. Kyiv drong eerder al aan op Himars-raketten die dieper in Russisch gebied kunnen toeslaan.

De Oekraïense staatssecretaris voor Defensie Volodymyr Havrylov deed woensdag een boekje open over hoe het Russische leger de operaties aanpast. Hierdoor dreigt een van de belangrijkste wapens van het Oekraïense leger, de Javelin-antitankraket, flink aan kracht in te boeten. Het Amerikaanse wapen, dat behoort tot ’s werelds gevaarlijkste antitankraketten, leverde een belangrijke bijdrage aan het tot staan brengen van de invasiemacht.

Oekraïne kreeg tot nu toe 8.500 Javelins, die zo’n 200 duizend dollar per stuk kosten. Maar door gebruik te maken van het enige ‘nadeel’ van de raket, het bereik van 2,5 kilometer, proberen Russische tankbemanningen nu de verliezen te beperken. De Russische voorzichtigheid dreigt ook de tienduizenden andere antitankraketten die Kyiv heeft gekregen, met een veel korter bereik, minder gevaarlijk te maken.

Verplaatsing opslagplaatsen

‘Javelin is oké’, aldus generaal-majoor b.d. Havrylov voor een gehoor van Amerikaanse militaire fabrikanten in Texas. ‘Maar het reikt niet verder dan 2,5 kilometer. Rusland is ermee gestopt om binnen 5 kilometer van ons te komen. Als wij ze willen raken, hebben we iets anders nodig, zoals kamikazedrones of antitankraketten met een bereik van zes kilometer.’

Het probleem is echter dat in het Westen minder van deze raketten beschikbaar zijn. De VS, die al voor 15 miljard dollar aan wapens aan Kyiv hebben gegeven, beschikken onder andere over de trefzekere Hellfire-raket. Deze kan tanks tot op 8 kilometer vernietigen. De Amerikanen gebruiken de Hellfire nu vooral om met gevechtsdrones wereldwijd terreurverdachten te doden. Ook Israël en Turkije beschikken over dit soort antitankraketten, maar zij zijn huiverig om wapens aan Oekraïne te leveren.

De aanpassing van de tactiek door de tankeenheden heeft ook een keerzijde voor de Russen: hun offensieve operaties worden erdoor bemoeilijkt. Tijdens de strijd in de zomer om de stad Severodonetsk in de regio Loehansk, paste het Russische leger de strijdwijze ook aan. In plaats van snel en massaal tot de aanval over te gaan, zoals in de eerste maanden van de invasie, opereerden de Russische soldaten in Severodonetsk eerst op lange afstand om de verliezen te beperken. Gekozen werd voor een langzamer offensief dat steunde op langeafstandsbeschietingen in plaats van gevechten van dichtbij.

‘Totale ramp’

Volgens Havrylov proberen de Russen de Oekraïense artillerie ook te slim af te zijn door belangrijke militaire opslagplaatsen te verplaatsen naar bezet gebied op zo’n 100 kilometer van het front. Hierdoor kunnen de 16 Himars-raketsystemen die de VS hebben geleverd deze belangrijke doelwitten niet meer raken. De Himars-precisieraketten reiken niet verder dan 70 kilometer. Volgens het Pentagon hebben de Oekraïners met deze raketten de Russen flinke klappen toegebracht.

Het Russische leger moest sinds juni toezien hoe meer dan vierhonderd commandocentra, munitie- en benzinedepots en logistieke centra door de Himars met de grond gelijk werden gemaakt. ‘Als we de mogelijkheid zouden hebben om de depots tot op 100 kilometer te vernietigen, zou het een totale ramp zijn voor Rusland’, aldus de Oekraïense bewindsman.

Voordat de Russen begonnen hun logistieke centra in veiligheid te brengen, deed Kyiv voortdurend een beroep op de VS om raketten voor de Himars te leveren met een bereik van 300 kilometer. Washington heeft het verzoek afgewezen, omdat het bang is dat de Oekraïners met deze precisieraket, de Atacms, Russisch grondgebied gaan bestoken. Volgens Havrylov bewijst de Russische tegenmaatregel dat de Atacms hard nodig is.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden