Russen nemen grenspost Krim in

Trucks vol met Russische soldaten trokken maandagavond de Krim in. Enkele uren eerder had Rusland ontkend dat het een ultimatum aan de Oekraïense strijdkrachten had gesteld.

KIEV - De crisis rond de Krim leek maandag laat te escaleren met de inname door Russische troepen van een grenspost aan de Oekraïense kant van de grens. Volgens Oekraïense grenswachten namen Russische soldaten de douanepost bij de veerverbinding tussen Rusland en de Krim in. Hierop zouden trucks vol soldaten per veer naar Oekraïne zijn overgebracht.


De VS waarschuwden Rusland eerder op de dag geen geweld te gebruiken tegen Oekraïense troepen op de Krim. Oekraïense bronnen meldden dat de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot de bemanning van Oekraïense oorlogsschepen en het personeel van bases op de Krim een ultimatum had gesteld om zich over te geven. Anders zou een bestorming volgen.


Tegenover het Russische persbureau Interfax ontkende een woordvoerder van de Zwarte Zeevloot het ultimatum. Een aanval op de Oekraïense bases zou een ernstige escalatie van het conflict betekenen. De kapitein van een van de schepen vertelde de Oekraïense televisie dat zijn bemanning zich gewapenderhand zou verzetten.


'Als er op de Krim bloed vloeit, betekent dat het begin van een regelrechte oorlog', waarschuwde Artjom Skoropadski, de woordvoerder van de radicale Oekraïense groepering Rechtse Sector. De groepering speelde een belangrijke rol in het omverwerpen van de regering van president Janoekovitsj, die naar Rusland is gevlucht.


De VS bereiden sancties voor tegen Rusland, zo maakte Washington bekend. President Obama zei dat 'Rusland aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat'. De VS overwegen onder meer hun militaire presentie in Europa te versterken en een inreisverbod voor hoge Russische functionarissen.


Op verzoek van Polen komen de 28 lidstaten van de NAVO vandaag bijeen voor een spoedberaad. De regeringsleiders van de EU komen donderdag bijeen voor een top over de crisis. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken dreigden Moskou maandag met sancties als Rusland niet snel inbindt. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei dat hij op 10 maart naar Kiev zal afreizen voor overleg.


De Russische VN-ambassadeur maakte maandagavond bekend dat de Oekraïense oud-president Janoekovitsj Moskou had gevraagd 'om orde en rust' in Oekraïne te herstellen. Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei maandag op een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève dat Rusland troepen naar de Krim heeft gestuurd om de Russen daar te beschermen. 'We hebben het over de bescherming van het allerbelangrijkste mensenrecht: het recht om te leven, en niets anders.' Volgens hem zal Rusland zijn troepen terugtrekken, zodra 'de situatie is genormaliseerd'.


In Kiev gingen maandag geruchten dat Rusland troepen samentrekt langs de grens met het oosten van Oekraïne. In dat gebied, waar veel Russen wonen, voeren pro-Russische betogers de druk op om Rusland over te halen ook hier troepen heen te sturen.


Pro-Russische betogers probeerden maandag het kantoor van de regionale overheid in Odessa te bestormen. In Loegansk drongen honderden betogers het gebouw van het stadsbestuur binnen en hesen daar de Russische vlag. Ook in Donetsk, tot voor kort de machtsbasis van Janoekovitsj, is het onrustig. De stadsraad nam daar met algemene stemmen een voorstel aan binnenkort een referendum te houden over afscheiding van Oekraïne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden