Russen naar de rechter om een grap

Vijf Russische burgers hebben het toonaangevende Russische weekblad Ekspert voor de rechter gedaagd wegens aantasting van de 'Russische eer, waardigheid en zakenreputatie'....

In dat artikel, geschreven door twee bekende Moskouse journalisten, passeert een groot aantal thema's de revue. Daaruit distilleren de auteurs op humoristische wijze de stereotype Rus.

Zo zou de Rus volgens de auteurs elke poging tot verbetering van zijn materiële welstand rigoureus tegenwerken. Daarom zullen bijvoorbeeld westerse investeerders uiteindelijk allemaal Rusland verlaten, uitgeput door de boosheid, de gewelddadigheid en de financiële onbetrouwbaarheid waarmee ze in Rusland keer op keer worden geconfronteerd.

De vijf burgers voelen zich oprecht op hun teentjes getrapt. Zij hebben de aanklacht ingediend uit naam van 'het hele Russische volk'. De aanklagers menen namelijk dat de grote hoeveelheid 'onjuiste informatie' in het artikel enorme morele schade heeft toegebracht aan een groot deel van de bevolking.

Tot dusverre zijn ze niet recht in het gezicht uitgelachen door de Moskouse rechtbank. Die heeft de klacht in alle ernst in behandeling genomen en is begonnen met het horen van de betrokkenen.

Als de journalisten worden veroordeeld voor belediging, moeten zij een boete betalen van maar liefst drie miljoen roebel (meer dan 300 duizend gulden). Ook zullen ze in dat geval een rectificatie moeten publiceren. De auteurs houden vol dat het stuk als grap was bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden