Russen lanceren Delfts instrument

Rusland heeft donderdag twee satellieten, een grote en een kleine, gelanceerd voor de bestudering van de aardse magnetosfeer. De twee zijn met een Prognoz-raket vanaf de lanceerbasis Plesetsk in een baan op twintigduizend kilometer hoogte rond de aarde gebracht....

Aan boord van de beide sondes zijn talloze meetinstrumenten waarmee elektronen- en ionenstromen en magnetische straling kunnen worden gemeten. Ook beschikt een van de satellieten over een instrument voor het meten van ultraviolette straling. Dit is gebouwd door Delft Instruments in Roden.

De meetresultaten zullen worden gecombineerd met gegevens van twee andere Russische satellieten, die vorig jaar zijn gelanceerd in het kader van hetzelfde onderzoeksprogramma: Interball. Deze twee vliegen in een baan van tweehonderdduizend kilometer boven het aardoppervlak. Een combinatie van meetgegevens levert een driedimensionaal beeld op van de magnetosfeer rond de Noordpool.

De onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in het noorderlicht en in het ontstaan van magnetische stormen - snelle lokale veranderingen in het aardse magneetveld - die radio- en telefoonverkeer kunnen verstoren.

Het Russische project, dat deels wordt gefinancierd door Zweden en Canada, vertoont grote gelijkenis met het Cluster-project van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. In juni gingen de vier Cluster-sondes, bedoeld voor dat magnetosfeer-onderzoek, in rook op bij de mislukte lancering ervan met de eerste Ariane 5, de nieuwe draagraket van Europa.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft vorige maand voorgesteld het onderzoek van de Russische magnetosfeersondes dit najaar te combineren met gelijksoortige meetactiviteiten van de Japanse satelliet Geotail en van de al jaren rondvliegende Amerikaanse sonde Polar. Bovendien is coördinatie mogelijk met metingen van de Europese sonde Soho die de zonne-activiteit bestudeert, en daarmee de zonnewind. Deze deeltjesstroom is van grote invloed op het complex aan fysische processen in de aardse magnetosfeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden