Russen komen praten over bod op Fokker

Een zware delegatie van de Russische overheid en de Russische vliegtuigindustrie komt maandag naar Amsterdam om met de curatoren van Fokker te praten over een overname van de failliete vliegtuigfabriek....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De curatoren Deterink, Leuftink en Schemmelpenninck bevestigden vrijdag het overleg met de Russen. De drie zien nog steeds kansen voor een doorstart. 'Het hoofdbedrijf op Schiphol-Oost is bezig met de afbouw van reeds in produktie genomen vliegtuigen. Zolang dit het geval is, kan de fabriek als geheel worden verkocht', menen zij. Dat betekent dat zeker tot 15 juni gesprekken hierover denkbaar zijn.

De Russische fabrikanten Toepolev en Yakovlev zouden een bankgarantie van de centrale bank in Rusland op zak hebben. De delegatie staat onder leiding van de Russische minister van Defensieindustrie, G.P. Voronin. Onder de delegatieleden bevinden zich verder vertegenwoordigers van de geïnteresseerde vliegtuigbouwers Toepolev en Yakovlev.

De vliegtuigfabrikanten Toepolev en Yakovlev hebben van de centrale bank in Rusland een kredietgarantie van 360 miljoen gulden gekregen voor de overname van Fokker. Dat zou het plaatsvervangend hoofd van de ontwerp afdeling van Toepolov, V. Borissov, vrijdag hebben gezegd.

Borissov zou namens Toepolev onderhandelen over een overname van Fokker. Vorige week had een delegatie van Toepolev en Yakolev contact gezocht met het ministerie van Economische Zaken en met Fokker. Beide Nederlandse partijen toonden zich evenwel terughoudend over de kredietwaardigheid van de twee Russische vliegtuigfabrikanten.

Fokker heeft van de Russen nog niet officieel vernomen dat er een kredietgarantie is, aldus een woordvoerder volgens wie zo'n garantie slechts een eerste aanzet is om verder te praten. Volgende week vinden nieuwe gesprekken plaats met de curatoren van de failliete vliegtuigbouwer, die ook nog met het Koreaanse Samsung en het Zweedse Saab in contact staan. Zij hebben verder gesproken met oud-Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuijzen die met een Aziatisch-Nederlandse combinatie een bod op Fokker zou overwegen.

Volgens de Fokker-woordvoerder hanteren de curatoren op korte termijn geen deadline, een uiterste datum waarop een bod binnen moet zijn. 'De deadline ligt in wezen op het moment dat het laatste vliegtuig hier weggaat. Dat is pas half juni. Je hebt dus nog even, maar elke partij moet zich wel realiseren dat het steeds moeilijker wordt om ontslagen Fokker-mensen terug te halen. Wie een andere baan heeft, zal die zekerheid niet graag opgeven.'

Maar met de desintegratie gaat het minder snel dan eerder werd verondersteld. Het Fokker-personeel meldde vrijdag in een brief aan minister Wijers dat nog maar tien ontslagen werknemers een nieuwe baan hebben gevonden. Dat betekent dat de overigen zo weer kunnen worden ingezet.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft vrijdag een informatiebijeenkomst gehouden voor ingenieurs van het failliete Fokker. Ongeveer vierhonderd ingenieurs luisterden naar afgevaardigden van het concern. De grootste vliegtuigfabrikant ter wereld kan op korte termijn 350 van hen aanstellen.

Ook Bell Helicopters (VS) zoekt vijftig ingenieurs en Havilland (Canada), dat turboprop-vliegtuigen bouwt in de categorie dertig tot zeventig stoelen, heeft veertig vacatures. Ook deze bedrijven hebben informatiebijeenkomsten belegd in Amsterdam. De bedrijven hebben de ingenieurs zeer snel nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden