Russen in de val door stormloop Tsjetsjenen

De Tsjetsjenen hebben zondag geprofiteerd van het Russische kerstbestand om de vijandelijke troepen in Oost-Tsjetsjenië zware verliezen toe te brengen, met name in de plaatsen Sjali en Argoen....

In Argoen, dat op 3 december in handen viel van Moskou, zouden driehonderd rebellen het Russische hoofdkwartier hebben omsingeld. Tussen de dertig en vijftig Russische officieren zouden daar in de val zitten.

Over de toestand in Sjali, 25 kilometer ten zuidoosten van Grozny gelegen, spreken de rebellen elkaar tegen. Movladi Oedoegov, lid van het Tsjetsjeens defensiecomité, beweert dat zijn troepen zich weer uit Sjali hadden teruggetrokken. Maar de woordvoerder van de Tsjetsjeense president, Selim Abdoelimoeslimov, zei dat de rebellen het centrum van Sjali bezet houden.

Problemen hadden de Russen ook in Djalka op de weg tussen Argoen en Goedermes. Daar zou een kolonne Russische tanks in een Tsjetsjeense hinderlaag zijn geraakt. Tot zondagavond werd er bij Djalka nog hevig gevochten. Betrekkelijk rustig was het daarentegen in Grozny, zo meldden Tsjetsjeense bronnen.

Maar de Russen hebben, naar eigen zeggen, de afgelopen 24 uur zware bombardementen uitgevoerd op de fabriekswijk Staropromislovski in Grozny. Daarbij zouden in de buurt van een fabriek honderd Tsjetsjeense rebellen zijn gedood. In Zuid-Tsjetsjenië zouden zestig rebellen zijn omgekomen. Dit weekeinde voerden de Russen in totaal tachtig gevechtsvluchten uit boven het gebergte in Zuid-Tsjetsjenië waar zich belangrijke bases bevinden van de rebellen.

Na de tegenslagen die de Russen de afgelopen dagen te verduren kregen, heeft Moskou twee legerleiders vervangen. Aan het oostelijk front heeft generaal-majoor Sergej Makarov de commandant, luitenant-generaal Gennadi Trosjev, afgelost. Aan het zuidelijk front is generaal-majoor Vladimir Sjamanov opzij geschoven ten gunste van generaal-majoor Alexej Verbitsky.

Interim-president Vladimir Poetin bezwoer zaterdag bij het verlaten van een byzantijnse eredienst in Moskou dat Trosjev en Sjamanov niet zijn teruggetrokken vanwege de tegenslagen die het leger de afgelopen dagen tijdens de Tsjetsjeense veldtocht ondervindt. 'Rusland werpt generaals als Trosjev en Sjamanov niet weg', verklaarde Poetin. De bevelsoverdracht zou 'om technische redenen' zijn geschied.

Poetin bezwoer in zijn commentaar dat 'het doel om Grozny in te nemen zal worden bereikt'. Dat zijn leger gisteren niet op grote schaal de aanval op de Tsjetsjeense hoofdstad hervatte, had volgens hem te maken met de mist, waardoor accurate beschietingen onmogelijk waren. Volgens Poetin zouden onder dergelijke omstandigheden te veel burgers in gevaar worden gebracht.

Russische soldaten hebben zaterdag de legerleiding ervan beschuldigd het werkelijke aantal doden in eigen gelederen te verheimelijken. In interviews ervoer persbureau Associated Press dat het aantal Russische doden en gewonden aanzienlijk hoger ligt.

'Ze vertellen dat er twee of drie soldaten zijn gedood, maar het werkelijke aantal is drie tot vier keer hoger', aldus een Russische soldaat bij een controlepost. Volgens de recentste officiële gegevens heeft de Tsjetsjeense oorlog tot nu toe aan 465 Russische soldaten het leven gekost; 1583 soldaten raakten gewond.

Javier Solana, verantwoordelijk voor de Europese buitenlandse politiek, heeft zaterdag gezegd dat voor Tsjetsjenië 'geen militaire oplossing' mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.