Russen gaan goed voorgelicht op reis: 'Vergelijk Nederlanders niet met Duitsers en sla je kind niet in Noorwegen'

Russen die de wereld over reizen, krijgen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken allerlei tips mee over hoe om te gaan met de lokale bevolking: 'Vergelijk Nederlanders niet met Duitsers' en 'geef je kinderen in Noorwegen geen klap'. De Russen gaan goed voorbereid op reis.

Een Russisch gezin poseert voor een foto op een dagje uit.Beeld epa

Als je als Rus in Nederland op bezoek bent, kun je maar beter niets zeggen over het koningshuis en zeker niet in negatieve zin. Ook is het ongepast om Nederlander met Duitsers te vergelijken en iets te zeggen over de overeenkomsten tussen de twee landen en hun talen. Dat zijn enkele reisadviezen die de consulaire dienst van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken meegeeft aan Russen die Nederland willen aandoen.

Russen die naar Noorwegen gaan krijgen de waarschuwing dat je je kind niet een draai om de oren mag geven of bij zijn nek mag pakken, anders krijg je problemen met de politie. Canada is volgens de website van het ministerie 'niet de aangewezen plaats' voor grappen over het homohuwelijk en andere 'niet-traditionele' samenlevingsvormen vanwege de 'obsessie' van de Canadezen met gendergelijkheid.

Maar vooral de wenken voor Russen die naar Afrika reizen vallen op. In Kenia, waarschuwt de consulaire dienst, moet je de inwoners niet met apen vergelijken, want dat kan een 'zeer heftige reactie' uitlokken. Hetzelfde geldt als je de verstandelijke vermogens van een Keniaan in twijfel trekt, bijvoorbeeld door op je voorhoofd te tikken, waarschuwt het ministerie. Russen die naar Namibië gaan moeten niet op de een of andere wijzen hun superioriteit demonstreren. Ook wordt ontraden een Namibiër 'kaffer' te noemen, want dat stellen ze volgens het ministerie niet op prijs. Meer in het algemeen valt het volgens de opsomming van 'elementaire regels van gedrag om incidenten te voorkomen' af te raden 'in landen met een aanzienlijke zwarte gemeenschap woorden als 'negro' en 'nigger' te gebruiken'.

Bij Denen kun je beter enige afstand houden en vragen van persoonlijke aard, zoals over het inkomen, werk en geloof, vermijden. In Spanje krijgen de Russen de raad rekening te houden met de passie van de Spanjaarden voor voetbal: dus in Madrid niks slechts zeggen over Real, in Catalonië niet over Barcelona en in Baskenland niet over Atletico Bilbao. Ga je als Rus naar Servië, dan moet je oppassen met Russische scheldwoorden, want die verstaan ze daar vaak, waarschuwt het ministerie. En in Frankrijk moet je vooral niet je minachting voor de Franse taal demonstreren door te proberen de Fransen iets in het Russisch uit te leggen en je op te winden als ze je niet verstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden