Russen gaan bemiddelen in Kosovo-crisis

Rusland heeft een nieuw antwoord gevonden op de NAVO-bombardementen. Na enkele dagen van dreigende retoriek heeft Moskou nu gekozen voor een bemiddelaarsrol....

De politici zijn Jegor Gaidar, Boris Fjodorov en Boris Nemtsov. President Jeltsin heeft hun initiatief toegejuicht.

Frankrijk steunt de bemiddelende rol van Rusland. Volgens de Franse president Chirac is alleen Moskou nog in staat door te dringen tot de Joegoslavische president Milosevic. Hij heeft de Russische premier Primakov gevraagd naar Belgrado te gaan om Milosevic persoonlijk te vragen mee te werken aan het beëindigen van de Kosovo-crisis.

De Joegoslavische ambassadeur in Rusland, Borislav Milosevic, heeft gisteren zelfs geopperd dat een ontmoeting tussen president Jeltsin en zijn broer Slobodan tot de mogelijkheden behoort. 'De twee presidenten hebben geregeld contact', zei hij, maar hij kon verder geen informatie geven.

Hoewel Russische politici - ondanks hun felle kritiek op de NAVO-aanvallen - hun best doen het Westen niet van zich te vervreemden, nemen onder de Russische bevolking de anti-Amerikaanse sentimenten toe. De Amerikaanse ambassade is het doelwit van steeds fellere protesten sinds de NAVO woensdag begonnen is met de luchtaanvallen.

De politie in Moskou raakte gisteren in een schietpartij verwikkeld met drie mannen die met een granaatwerper op de Amerikaanse ambassade wilden vuren. Een grote menigte anti-NAVO-demonstranten stoof uiteen om dekking te zoeken. Niemand raakte gewond.

Het televisiestation NTV meldde dat de drie daders van de aanval van gisteren zijn opgepakt. De auto die ze gebruikten, was gestolen van de politie. .

Na de schietpartij hield de oproerpolitie de woedende menigte op een afstand. Tientallen Moskovieten scandeerden 'NAVO zijn moordenaars' en 'Eerst Irak, nu Servië en daarna wij'. In 1995, toen Bosnië werd gebombardeerd, is de Amerikaanse ambassade ook al eens bestookt.

De NAVO-bombardementen worden in Rusland door vrijwel alle politici fel bekritiseerd. Zaterdag heeft de Doema (het parlement) de NAVO-aanvallen met 366 stemmen verworpen. Slechts vier Doemaleden stemden tegen.

Minister van Buitenlandse Zaken Ivanov en minister van Defensie Sergejev, die zaterdag bij de Doema aanwezig waren, eisten beiden een einde aan de bombardementen. Maar ook zij deden hun best Ruslands relatie met het Westen niet te schaden. Sergejev zei dat Rusland 'onder geen beding zichzelf in een militair avontuur mag storten'.

En toen enkele Doemaleden voorstelden het leger in verhoogde staat van paraatheid te brengen, zei Ivanov: 'Zij die denken dat Rusland impulsief zal handelen en wraak zal nemen met vergelijkbare acties, vergissen zich.' Het voorstel werd verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden