Russen essentieel in verkiezingen Israël

De meeste Russen in het wat treurige winkelcentrum aan de rand van Karmi'el in het noorden van Israël zijn niet speciaal gekomen voor het bezoek van Ariël Sharon....

'Ik vind Ariël Sharon een prima vent', zegt een Russische man die alleen even wat boodschappen is komen doen. 'Hij is een bulldozer, dat hebben we nu nodig. Barak is zwak, ik dacht dat hij sterk was, daarom heb ik vorige keer op hem gestemd. Maar nu is hij te zwak tegenover de Arabieren.' Hij vindt het niet nodig om naar de bijeenkomst met Sharon te gaan. 'Hij heeft toch al gewonnen.' Sharon staat twee weken voor de verkiezingen inderdaad nog steeds bijna 20 procent voor op premier Ehud Barak.

Karmi'el is een van de centra van de bijna een miljoen sterke gemeenschap van immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie die de afgelopen tien jaar naar Israël zijn gekomen. In de kiosken van het winkelcentrum zijn vijf Russisch-talige bladen te krijgen, allemaal in Israël gepubliceerd. De voertaal in het centrum is Russisch en de mafiose types, kort geschoren haar met tatoeages in de nek, en hun hoogblonde, in het leer gestoken vriendinnen hangen rond bij de cafés.

De Russische immigranten zijn ook deze keer bij de verkiezingen een machtsblok waar geen van beide kandidaten omheen kan. Ze vormen ongeveer eenvijfde van de joodse bevolking. De immigratie is nog bezig en veel van de nieuwkomers zijn nog niet geïntegreerd in de Israëlische maatschappij. Velen spreken nauwelijks Hebreeuws en ook het feit dat een aanzienlijk percentage niet joods is, leidt ertoe dat de groep zich als apart beschouwt en soms ook apart behandeld wordt.

De 'Russen', zoals alle immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie worden genoemd, hebben een doorslaggevende rol gespeeld bij de afgelopen drie verkiezingen. In 1992 hielpen zij voor het eerst de linkse kandidaat, Yitzhak Rabin, aan de macht. In 1996 steunden ze overweldigend de rechtse winnaar, Benjamin Netanyahu. En in 1999 kreeg de huidige premier, Ehud Barak, ruim de helft van hun stemmen.

Deze keer gaan de Russische stemmen waarschijnlijk weer grotendeels naar de rechtse kandidaat, Sharon. Beide partijen van Russische immigranten steunen Sharon en voeren actief campagne voor hem.

'We doen er van alles aan om de Russische stem voor Sharon te mobiliseren', zegt Anatoli Dubizjanski, de manager van de grootste Russische partij, Yisraël Be'Aliyah van de voormalige Sovjet-dissident Natan Sjaranski. Hij is zeer tevreden over de opkomst in de volle zaal boven het winkelcentrum van Karmi'el.

Met Sharon op voorsprong in de peilingen is een van de grootste gevaren voor zijn verkiezingscampagne dat de opkomst laag blijft. Vooral de Russische kiezers zijn zeer gedesillusioneerd in de Israëlische politiek en zouden deze keer wel eens massaal kunnen wegblijven.

'Iedere regering belooft ons van alles voor de verkiezingen en negeert ons vervolgens totaal tot de volgende keer', zegt Dubizjanski. Er is niet bijster veel enthousiasme voor de persoon Sharon onder de Russen, zegt hij, het is meer dat premier Barak voor hen volledig heeft afgedaan, zowel vanwege de veiligheidssituatie als vanwege zijn wel zeer magere opstelling tegenover de immigranten.

'Als het huis in brand staat, doof je eerst het vuur voordat je binnen gaat opruimen', zegt Dubizjanski als hij het over de prioriteit van zijn partij heeft. Veel Russen vertrouwen Sharon wel toe dat hij orde op zaken stelt en een eind maakt aan de Palestijnse intifada. Bovendien sluit zijn weigering om meer gebied over te dragen aan de Palestijnen goed aan bij het gevoel onder veel Russen: Israël is al zo'n klein landje, vergeleken met Rusland, waarom moeten we daar nog meer van weggeven?

Voor Sharon is het zaak om tot de verkiezingsdatum de Russen in ieder geval aan zijn kant te houden, ook al komen ze uiteindelijk niet massaal voor hem naar de stembus. Premier Barak weet dat hij weinig kans maakt zonder een aanzienlijk deel van de Russische stem.

Barak heeft grote moeite om een winnende coalitie van kiezers bijeen te sprokkelen. Bij de Arabisch-Israëlische kiezers heeft hij het voorlopig verbruid, nadat de Israëlische politie dertien van hen doodschoot in de eerste weken van de intifada. Bij de religieuzen kan Barak al helemaal op weinig sympathie rekenen en zelfs zijn seculiere achterban is diep teleurgesteld in hem.

Zowel Ehud Barak als Ariël Sharon bombardeert de Russische immigranten dan ook met propagandamateriaal tijdens de zendtijd voor politieke partijen op de televisie. Alle spotjes zijn ondertiteld in het Russisch en Sharon heeft zelfs enkele woorden in het Russisch opgenomen in zijn reclame. Van Russisch spreken komt het echter niet tijdens de campagnebijeenkomst in Karmi'el. Hij laat alles vertalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden