Russen en Britten: matige dooi

Eerste bezoek van Britse minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou in vijf jaar tijd...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Een dooi, maar geen ‘herstart’ van de relatie – daar lijkt het eerste bezoek aan Moskou in vijf jaar van een Britse minister van Buitenlandse Zaken op te zijn uitgedraaid.

David Miliband en zijn Russische collega Sergej Lavrov zeiden op een gezamenlijke persconferentie te streven naar ‘een volwassen relatie’. Maar zij herhaalden hoezeer ze over de belangrijkste pijnpunten in hun relatie van mening blijven verschillen.

De betrekkingen gleden de laatste jaren af naar een niveau dat nauwelijks beter kan worden genoemd dan tijdens de Koude Oorlog. Wederzijdse spionageaffaires en conflicten over de uitlevering van verdachten volgden elkaar op – met als dieptepunt de moord op Aleksandr Litvinenko in Londen.

Miliband herhaalde in Moskou dat zijn land de uitlevering eist van de hoofdverdachte, het huidige Doemalid Andrej Loegovoj – waarop Lavrov herhaalde dat de Russische grondwet zulks verbiedt. Rusland is bereid Loegovoj in Moskou te berechten, mits de Britten de bewijzen leveren. Iets dat volgens Londen al gebeurd is.

Ook inzake twee Russische vestigingen van de British Council, de culturele tak van de Britse ambassade, is geen vooruitgang geboekt. Ze werden gesloten na hoge belastingvorderingen en aantijgingen dat het spionagenesten zouden zijn. Lavrov repte maandag met geen woord over heropening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden