Russen boos om 'psychologische druk' IOC

In Rusland is boos gereageerd op uitspraken van IOC-voorzitter Jacques Rogge over grootschalig dopinggebruik onder Russische wintersportatleten.

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Vitali Moetko, de minister van Sport, sprak van ‘psychologische druk’ die vlak voor het begin van de Winterspelen op Russische deelnemers wordt uitgeoefend. ‘Onze atleten zijn schoon’, aldus Moetko.

Ophef

In sommige Canadese en Amerikaanse media is ophef ontstaan over de deelname aan de Spelen van de Russische biatlonatlete Olga Medvedtseva. Tijdens de Winterspelen van Turijn in 2006 won ze (toen nog onder de naam Pileva) een zilveren medaille, die ze later moest afstaan wegens dopinggebruik.

Rogge herinnerde er tijdens een persconferentie in Vancouver aan dat haar deelname geheel volgens de regels is. ‘Wie zijn straf heeft uitgediend, mag weer terugkomen in de samenleving.’

Maar de IOC-chef stak niet zijn verbazing onder stoelen of banken over het grote aantal dopingzaken in Rusland. Het afgelopen jaar zijn zes Russische atleten voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van verboden middelen – drie biatlonatleten en drie cross countryskiërs. Vorige maand liep ook de biatlonster -atlete Alena Sidko tegen de lamp, waarna ze uit het olympische team werd verwijderd.

‘Ik begrijp dat mensen bezorgd zijn over de aantallen, dat is heel legitiem’, zei Rogge. ‘Ik was er zelf ook door verbaasd. Het is nu aan de Russische autoriteiten om harde anti doping maatregelen te nemen. Ik heb onze zorg ook overgebracht aan de president van het land (Dmitri Medvedev, red.).’

Winterspelen

Rusland heeft er extra baat bij om het dopinggebruik onder de eigen atleten aan te pakken, omdat het over vier jaar in Sotsji de Winterspelen organiseert. Arne Ljungqvist, het hoofd van de medische commissie van het IOC bevestigde deze week dat de dopingzorgen ook te maken hebben met Sotsji. ‘Om deze reden hebben we de Russen duidelijk gemaakt dat ze een probleem hebben. Want als je dat niet beseft, kun je er ook niets tegen doen.’

Maar het tijdstip van de vermaning door Rogge viel bij Russische sportbonzen verkeerd. ‘Onze sporters begonnen goede resultaten te laten zien in de aanloop naar de Winterspelen, daarom wordt er nu zo’n drukte gemaakt’, aldus sportminister Moetko.

Hij kondigde een ontmoeting aan met vertegenwoordigers van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA), waarbij hij alle Russische maatregelen zal ontvouwen die zijn genomen om het dopinggebruik van verboden middelen te bestrijden. Tijdens die bijeenkomst komt ongetwijfeld ook het het vorig jaar opgerichte Russische antidoping agentschap Rusada ter sprake.

Verbolgen

Ook het hoofd van het organiserende comité voor Sotsji, Dmitri Tsjernisjenko, uitte zich verbolgen over de kritiek vlak voor het begin va de Winterspelen. ‘We zien dat media achter geruchten over onze atleten aanrennen die op geen enkele manier bevestigd zijn. We staan volledig achter het strenge antidoping-beleid van het IOC. Maar je moet dit probleem geen politieke lading geven. We doen er veel aan om dit fenomeen uit te bannen.’

Overigens zullen alle atleten tijdens de Olympische Winterspelen aan een streng antidoping-regime worden onderworpen. Het IOC is van plan in totaal tweeduizend urine- en bloedproeven te houden – achthonderd meer dan vier jaar geleden in Turijn. Atleten kunnen op elk moment en op elke plek gecontroleerd worden.

IOC-voorzitter Jacques Rogge (AFP) Beeld
IOC-voorzitter Jacques Rogge (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden