Russen achten kans klein op overlevenden onderzeeboot

De Russische marine onderneemt wanhopige pogingen de ruim honderd opvarenden te redden van de kernonderzeeboot Koersk, die sinds zondag op de bodem van de Barentsz Zee ligt....

GuardianAPReuters en AFP

De marine heeft met een kleine duikboot de Koersk bekeken. Het vaartuig heeft schade aan boeg, romp en commandotoren. De Russen hebben zeven schepen bij de Koersk in de buurt, waaronder vijf reddingsvaartuigen en een helikoptercarrier. Het schip ligt op 137 kilometer van zijn thuisbasis Moermansk.

Onbevestigde berichten zeggen dat contact met de bemanning slechts via klopsignalen verloopt. Het is niet bekend of en hoeveel doden er zijn gevallen. Reddingswerkers proberen met een speciale duikklok verbinding te maken met de Koersk, om stroom en zuurstof naar de onderzeeër te krijgen.

Admiraal Koeroyedov, opperbevelhebber van de Russische zeestrijdkrachten, zei dat het ongeluk zich afspeelde tijdens een grote oefening van de Russische Noordelijke vloot in de Barentsz Zee. 'Alles wijst op een grote en ernstige botsing. Ik kan nog niet zeggen waarmee de Koersk in aanvaring is gekomen.'

De onderzeeboot heeft geen kernwapens aan boord en er is geen radioactieve straling vrijgekomen, meldt de Russische marine. Volgens voorlichter Dygalo zijn de twee nucleaire reactoren van de boot uit voorzorg afgezet.

Normaal gesproken zou de onderzeeboot bij een probleem zo snel mogelijk boven water komen. Maar de Koersk was gedwongen af te dalen naar de bodem van de Barentsz Zee, op ongeveer honderd meter diepte. Dit duidt erop dat de bemanning de controle over de boot heeft verloren.

Volgens Vladimir Gundarov, een expert van het Russische militaire dagblad Rode Ster, is de situatie voor de bemanning penibel. Zij kan misschien gebruik maken van de reddingscapsules, als die tenminste aan boord zijn. Anders zouden de opvarenden zich kunnen proberen te redden door het schip via de torpedobuizen te verlaten.

'Dat is zeer gevaarlijk, maar iedereen aan boord is voor zulke calamiteiten opgeleid', aldus Gundarov. Het Russische tv-station NTV meldde echter dat de voorste torpedokamers juist zouden zijn volgelopen met zeewater toen de luiken weigerden te sluiten bij een oefening.

Eric van Driel, werkzaam bij de Onderzeedienst van de Koninklijke marine, onderscheidt twee ontsnappingsmogelijkheden: het gebruik van reddingsvaartuigen die kunnen worden vastgekoppeld aan de onderzeeboot of het gebruik van een ontsnappingspak. Dit pak past zich automatisch aan de veranderende luchtdruk aan en stelt de drager in staat boven water te komen.

De Koersk werd in 1995 in de vaart genomen en behoort daarmee tot de modernste Russische onderzeeërs. De onderzeeboot van de Antey-II-klasse (in het Westen bekend als Oscar-II) kan onder normale omstandigheden 120 dagen onafgebroken onder water blijven en tot een diepte van 500 meter varen. Het vaartuig is 155 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 18300 ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden