Rusland

Gisteren speelde Rusland tegen Finland in de kwartfinale van het olympisch ijshockeytoernooi. Voor de Russen stond er veel op het spel, alles eigenlijk. De Winterspelen zijn een persoonlijk project van Vladimir Poetin, om de onder zijn leiding tot stand gebrachte wederopstanding van de supermacht Rusland te illustreren. Het goud bij het ijshockey moest de kroongetuige zijn, waarna het verdict zou luiden: Rusland is waarlijk opgestaan.

Tussen 1956 en 1988 won de USSR (dat, jongens en meisjes, was de oude naam van Rusland) zeven van de negen keer het olympisch ijshockeytoernooi. In 1992 won het 'Verenigde Team', samengesteld uit zes voormalige Sovjet-republieken.

De macht en glorie van de oude Sovjet-Unie werd verbeeld door Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte, en door de onverslaanbare ijshockeyers. De wereldhegemonie was weliswaar nog niet op alle terreinen veroverd, maar de ijshockeyers lieten zien wat de wereld onvermijdelijk te wachten stond: de dominantie van de Sovjet-Unie en de overwinning van het wereldwijde proletariaat.

Maar na 1992 was het over. De Sovjet-Unie viel uit elkaar en met de suprematie van de nationale sport ging het ook niet zo lekker. Sinds de Spelen van Hamar/Lillehammer van 1994 won Rusland in het ijshockey nog een keer zilver (1998) en een keer brons (2002).

In de Bolshoi Ice Dome van Sotsji moest de neergang een halt worden toegeroepen en een begin worden gemaakt met de nieuwe wereldheerschappij. Poetin heeft zichzelf ten doel gesteld de oude glorie van het Sovjetrijk in ere te herstellen, de zege van de ijshockeyers moest in dat streven een eerste krachtig signaal zijn: er valt met Rusland niet te spotten.

De meeste Russen mogen dan in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie spelen, het blijven Russen met hart voor het oude vaderland. Eigenlijk is het ijshockeytoernooi in Sotsji een soort mixed-toernooi van de NHL: van de honderd spelers van de vier halve finalisten spelen er 89 in Amerika en Canada.

Gisteren was het dus Rusland-Finland, vanwege oude rivaliteiten tussen beide landen toch al een ijshockeyklassieker. Maar nu stond er dus wel even wat meer op het spel. Een terugkeer naar grootheid én het slagen van de peperdure Winterspelen.

Helaas voor de Russen verkeerde keeper Tuukka Rask in bloedvorm en de Russische aanvallers wat minder: 3-1 voor Finland, Rusland uitgeschakeld.

In Moskou schopte Vladimir Poetin hard tegen de muur.

Voor de Russen resteren nog drie lege dagen tot de sluitingsceremonie. In het medailleklassement in hevig gevecht om de vierde plek met godbetert Nederland en niet eens brons in het ijshockey.

Poetins Winterspelen zijn mislukt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden