Ruslands alternatief: Europees raketschild

De Russische president Poetin heeft secretaris-generaal Robertson van de NAVO een 'goedkoop alternatief' geboden voor het door de VS geambieerde raketschild....

Robertson, in Moskou om de verkoelde relatie tussen het bondgenootschap en Rusland te herstellen, verwelkomde het aanbod als signaal dat ook Rusland de raketdreiging serieus neemt. Maar hij waarschuwde dat Rusland niet moet proberen een wig te drijven tussen de VS en Europa. 'Ik heb duidelijk gemaakt dat de NAVO-bondgenoten accepteren dat de VS hebben besloten een effectieve raketverdediging te ontwikkelen. Maar het is belangrijk dat er nu een Russisch voorstel ligt om dat soort dreigingen tegen te gaan,' aldus Robertson.

Het Russische voorstel lijkt zich te richten op de verdediging tegen raketten met een maximum bereik van 3500 kilometer. Daarmee gaat het - in tegenstelling tot de Amerikaanse plannen voor een raketschild - niet in tegen het Anti Ballistic Missile-verdrag uit 1972. President Poetin, die vorig jaar al zijn voorkeur voor een 'niet-strategisch' raketschild uitte, zei tegen Robertson dat experts klaar staan om naar Brussel af te reizen en 'de Russische voorstellen uit te leggen aan het Europese publiek'.

Robertson sprak met Poetin ook over een mogelijke nieuwe uitbreiding van de NAVO, een van de prioriteiten in Europa van de regering-Bush. Rusland is hier fel tegen, vooral waar het de Baltische staten betreft.

Robertsons verklaring dat NAVO-uitbreiding geen bedreiging van Rusland vormt, maakte weinig indruk op zijn gehoor. Poetin verwelkomde de verklaring dat de NAVO Rusland niet als bedreiging ziet, maar volgens hem kan 'de (NAVO-)expansie naar de grenzen van Rusland alleen worden uitgelegd als een bedreiging van Rusland.'

De Russische president reageerde ook op recente uitlatingen van Amerikaanse politici dat Rusland zelf 'onderdeel van het probleem' is omdat het rakettechnologie exporteert. 'We kennen de uitspraken van sommige westerse vertegenwoordigers - we kunnen lezen - die opnieuw pogen een beeld van Rusland als Rijk van het Kwaad te schetsen, al is niemand er nog bang voor. Bedreigingen en wapenwedlopen ontstaan door een gebrek aan vertrouwen', aldus Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden